Cel mai scump berbec din România costă cât avansul pentru un apartament sau o mașină second hand

377
Cel mai scump berbec din România costă 20 de mii de lei şi poate aduce o mică avere în ferma crescătorului. Face parte din rasa Ţurcană, cea mai valoroasă şi căutată de pe piaţă în acest moment. Două mii de astfel de exemplare au fost scoase la vânzare la un târg din Baia Mare.


Trebuie să nu aibă puncte negre. Coarnele stau bine, să nu-l strângă. Lâna-i bună, lungă, aspră. Aşa arată berbecul perfect, de rasă pură. Este considerat o comoară la casa gospodarilor, relatează observatornews.ro


Vasile a venit la târg cu gândul de a pleca acasă cu un exemplar. A pus ochii pe cel mai scump: aproape 20.000 de lei.


Vasile, client: Carne, aspect, coadă lungă să aibă. Lână bună.


Ioan, crescător de berbeci: Am venit aici la expoziţie cu 12 berbeci. Aici sunt şase strămiori, şi dincoace sunt miori. Ăştia-s la a doua montă, şi ceilalţi la prima montă. Trebuie montă dirijată. Trebuie să se ştie mama, tata, tot.


Rasa pură de berbeci este căutată pentru blană şi pentru carne.


Client: Toţi sunt frumoşi. La carne, la corp.


Cine ştie să negocieze, poate face rost de un berbec la un preţ mai mic.


Crescător de berbeci: Undeva la 10.000 de lei şi de acolo în jos avem şi mai ieftin pentru toate buzunarele.


Ion, crescător de berbeci: Cel mai valoros, poate ajunge la 10.000 de lei. Trebuie să aibă mai multe calităţi, talie, să fie lâna aspră, lungă.


Creşterea berbecilor e o muncă migăloasă şi care în prezent atrage prea puţini adepţi. Cheltuielile mari de întreţinere sunt un alt minus, spun crescătorii cu experienţă.


Daniel Pop, asociația Crescătorilor Pro Ovis: Greutăţi. În momentul de faţă, forţa de muncă. Avem o mare problemă în domeniu, în agricultură, în zootehnie. Preţurile un pic mari la furaje, preţurile de vânzare la miei un pic nu-s cum ne-am dori noi, dar treaba-i bine, în general.


Crescător de berbeci: Am numai vreo sută şi ceva pentru că nu poți să faci calitate bună cu efective mari. E greu de procurat furaje şi toate celelalte.


În prezent, 240 de crescători mai merg la păscut cu berbecii.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3717 secunde