Cel mai vechi lift de persoane din Constanța funcționează din anul 1952

1863

Articole de la același autor

Numărul de ascensoare din județul Constanța este de aproximativ 1300, dintre care 1100 sunt în perfectă stare de funcționare. Majoritatea dintre acestea sunt montate la blocurile din Constanța, în proporție de 80 la sută, iar restul sunt în Medgidia, Mangalia, Cernavodă. 200 de lifturi sunt scoase din funcțiune din diferite motive: sunt vechi sau stricate.

Dacă doriți să vă montați un ascensor în scara blocului, trebuie să contactați o firmă specializată în acest domeniu. Aceasta va face o măsurătoare a frontului de lucru pentru a stabili datele tehnice. În funcție de rezultatul măsurătorilor, firma va face oferte. Există o multitudine de tipuri de cabine, de uși, butoane pentru care se negociază. Dacă sunteți mulțumiți de rezultatul negocierii, se va încheia un contract care prevede importul, furnizarea, întreținerea. Cu această documentație se merge la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Costurile de autorizare după montarea unui ascensor se plătesc la ISCIR. "După ce suntem înștiințați că ascensorul este montat de către asociația de proprietari, facem o verificare de punere în funcțiune. La această verificare participă inspectorii împreună cu firma care a făcut montarea", precizează Marcel Nădrag, inspector șef ISCIR Constanța.
La verificarea de punere în funcțiune se percepe o taxă care diferă în funcție de ascensor și este cuprinsă între 250 de lei și 400 de lei.

Un lift este garantat zece ani
Verificarea ascensoarelor se face odată la trei ani. Există și excepții. "Controlul ascensoarelor care aparțin instituțiilor publice trebuie să se facă anual. La fel se procedează și cu ascensoarele cu funcționare sezonieră", precizează inspectorul șef ISCIR Constanța. La ascensoarele vechi verificarea se face în funcție de tip, dar și în funcție de condițiile de mediu. În cazul acestora verificarea se poate face în mai puțin de trei ani. "Avem inspectori care merg pe teren și stabilesc care ascensor trebuie verificat și care nu", ne spune Marcel Nădrag.
Cel mai vechi lift de persoane din Constanța datează din 1952 și este funcțional. Acesta se află în incinta blocului S.N.C. de pe Bulevardul Ferdinand, în zona Republica. Cel mai vechi ascensor de materiale este funcțional în cadrul Șantierului Naval Constanța din 1942.
Prin lege, un lift este garantat zece ani, însă, dacă este întreținut, dacă i se asigură toate condițiile de funcționare, poate să reziste și 100 de ani.

Ce facem dacă rămânem blocați în lift
Întreruperea funcționării unui ascensor poate să fie cauzată de o defecțiune, de uzura avansată, vechime sau de întreruperea curentului electric. Cel mai important este să vă păstrați calmul. Nu trebuie să desfaceți ușile dacă rămâneți blocați între etaje.
În fiecare cabină este afișat un autocolant cu numărul de telefon al firmei de întreținere. Acestea au obligația de a ajunge în maximum 30 de minute de la anunțarea defecțiunii. "Am făcut simulări și firmele contactate nu au întâm-pinat dificultăți în a ajunge în timp util", precizează inspectorul ISCIR.
Dacă ascensorul este modern, are un buton care declanșează alarma. Dacă nu, soluția ar fi să sunați la numărul din cabină sau, dacă nu aveți telefon, să țipați până vă aude un vecin.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentantul unei firme locale ce furnizează și întreține ascensoare, numărul solicitărilor de deblocare a persoanelor primite zilnic este, în medie, de cinci, șase apeluri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8715 secunde