Cozonac cu fibră de cartof și soia și ouă cu coloranți cancerigeni
Chimicalele de pe masa de Paște
Articole de la același autor
Betoane pe bulevardul Lăpușneanu. S-a pus cruce pe ultimele două spații verzi de vizavi de Tăbăcărie
10 Aprilie 2017
Constanța - un oraș cu multe blocuri noi, dar proaste. Prima Casă se împiedică de "țepele" constructorilor
16 Februarie 2017
Fabrica de infractori finanțată din bani publici
07 Martie 2017
Fiecare creștin are pe masa de Paște ouă roșii, preparate din carne de miel, drob și cozonac. Din lipsă de timp sau pur și simplu din comoditate, gospodinele din ziua de azi sunt tot mai tentate să ia bucatele tradiționale gata preparate, din super sau hipermarketuri. Însă, dacă avem răbdare să citim și mai ales să înțelegem eticheta, ajungem să ne îngrozim. Multe dintre produsele din comerț nu mai au nimic de-a face cu rețetele tradiționale. Ouăle sunt colorate cu vopseluri chimice, cozonacii sunt falsificați cu fibră de cartof și spărtură de soia, iar drobul are în compoziție șapte aditivi.
Asociația Pro Consumatori a analizat carnea de miel din hipermarketuri și ne recomandă să luăm numai miei cu o greutate a carcasei de peste 12 kilograme.
"Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire, fie că este vorba despre fierbere, prăjire sau frigere, să se diminueze cantitativ foarte mult", explică președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Acesta ne atrage atenția să verificăm prețurile înainte de a cumpăra, pentru că ultima găselniță a comercianților este afișarea prețului de carne de miel pentru 100 de grame de produs. Astfel, în unele din marile magazine, prețul la carnea de miel este de 2,78 de lei/100 de grame.
"Împreună cu oul consumăm și colorantul!"
În ce privește vopseaua de ouă, în cele 17 sortimente de vopsea de ouă analizate de experții APC, au fost identificați 32 de aditivi alimentari, de la riboflavină, fosfat, eritrozină, azorubină, oxid de fier, până la glicerină, polisorbat, glicină și acid sorbic.
"Vopseaua de ouă conține diferiți coloranți, în funcție de culoarea pe care o oferă. Deși ei sunt numiți generic coloranți alimentari, totuși, prezintă toxicitate asupra organismului uman. Se fixează cu ușurință pe suprafața exterioară a cojii de ouă. Teoretic nu ar trebui să fie ingerați. Și totuși, ei ajung în stomac. Cum? Coloranții pot penetra ușor coaja oului fiert către interiorul acestuia. De cele mai multe ori, observăm acest fapt, deoarece suprafața albușului capătă o nuanță în tonul în care coaja oului este colorată. Mai mult, mâinile noastre preiau colorantul de pe coajă și îl aduc pe suprafața albușului. Astfel, împreună cu oul consumăm și colorantul!", pre-cizează și dr. Mădălina Săndulescu.
Potrivit acesteia, cu puțină imaginație și inventivitate, putem avea la îndemână o paletă largă de culori doar din surse naturale. Putem folosi frunze de ceapă roșie pentru culoarea roșu, spanac pentru a colora în verde, afine și frunze de varză roșie pentru culoarea albastru, morcovi pentru portocaliu etc.
Nici cozonacul nu mai e ce-a fost!
La cozonaci, însă, situația este de-a dreptul alarmantă. În 31 de sortimente de cozonaci analizați au fost găsiți 33 de aditivi alimentari, iar la nouă tipuri diferite de drob, au fost identificați 16 aditivi alimentari. Practic, rețetele au fost aproape complet înlocuite cu compoziții chimice, obținute în laborator.
"În ultima perioadă, hipermarketurile au început să fabrice și să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi. Însă interesul este pentru profit, imaginea firmei și numai pe urmă către satisfacția clientului. Iar cantitățile de aditivi sunt plasate în zona limitărilor și interdicțiilor, astfel încât să nu intre în conflict cu organismele de control. Sfatul nostru: Paștele este o singură dată în fiecare an, nu se merită să cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof și pesmet! Citiți eticheta! Alegeți în cunoștință de cauză! Alegeți calitatea și nu cantitatea!", ne recomandă președintele Asociației Pro Consumatori.
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 22 Martie 2017
Vineri, 17 Martie 2017
Luni, 06 Februarie 2017
Miercuri, 14 Decembrie 2016
Luni, 05 Decembrie 2016
Luni, 14 Noiembrie 2016
Joi, 29 Septembrie 2016
Luni, 16 Ianuarie 2017
Luni, 05 Decembrie 2016
Sâmbătă, 29 Octombrie 2016