Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? Cazuri de intoxicații acute cu nitrați

2543
1
Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? Cazuri de intoxicații acute cu nitrați - fondapadelarobinet-1490116500.jpg

Articole de la același autor

Mulți dintre noi cărăm apă acasă cu baxurile, neîncrezători în calitatea apei de la robinet. Ați făcut vreodată socoteala câți bani se duc astfel? 


Asociația Pro Consumatori a analizat prețurile și a ajuns la concluzia că 1.000 de litri de apă de la robinet costă între 2,94 lei și 4,50 lei, în timp ce 1.000 de litri de apă minerală naturală plată îmbuteliată costă între 720 lei și 1.068 lei. Practic, cu 720 de lei putem cumpăra 248 metri cubi de apă de la robinet, adică apa necesară unui adult timp de cinci ani la un consum mediu de patru metri cubi pe lună. 1.000 de litri de apă de masă îmbuteliată costă 395 lei, dar nu știm ce conține! 


Temerile majore legate de apa de consum vizează două aspecte: cantitatea de apă viitoare și calitatea apei pe care o folosim, ambele constituind provocări perene. 


Ministerul Sănătății întocmește și publică, o dată la trei ani, Raportul național asupra calității apei potabile. Însă nu este întotdeauna edificator. În timp ce companiile susțin că apa de la robinet este potabilă și nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorilor, companiile producătoare de apă îmbuteliată încearcă să ne convingă că singura apă pură de pe piață este cea din sticlele lor. 


"Niciun alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate așa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenție deosebită apei. În privința calității apei potabile furnizată în sistem centralizat, la nivel național există diferențe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia. Potrivit Institutului Național de Statistică, 36,3% din populația României nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În privința apei îmbuteliate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratării organismului nu este o opțiune ușoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată. Nu putem vorbi, așadar, despre o informare corectă, completă și precisă", este de părere conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România. 


Potrivit acestuia, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă un produs în cunoștință de cauză, ci influențat de publicitatea producătorilor. Nici în ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința consti-tuienților și valorilor acestora. 


"Din păcate, în mediul rural, în localitățile care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă, încă se mai înregistrează sute de cazuri de copii cu boala albastră generată de intoxicația acută cu nitrați, urmare a preparării hranei cu apă din fântâni nemonitorizate sanitar. Totodată, instituțiile care recomandă utilizarea anu-mitor tipuri de ape îmbuteliate la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop", mai spune președintele APC.


Comentează știrea

e,na beleaua
22 martie 2017
in primul rand,

apa de la robinet nu te poate insoti in peregrinarile zilnice; o butelie de 1/2kg, poate sa acopere nevoile o mare periaoda de timp. In al doilea rand, apa de la robinet nu e rece; in al treilea rand, in Constanta apa de la robinet e plina de nisip, are gust de mil si alte mirosuri gretoase. ETC.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5071 secunde