Cine are dreptul la pensia minimă garantată de stat

2017
Cine are dreptul la pensia minimă garantată de stat - pensiisursatheoldish-1590600434.jpg

Articole de la același autor

Foarte multe persoane se întreabă cine are dreptul, de fapt, la pensia minimă garantată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța, Kristina Mutiș, pensia socială minim garantată nu se acordă persoanelor care nu au contribuit la sistemul de pensii sau celor care nu au realizat vechimea necesară prevăzută de lege, așa cum greșit se vehiculează.

"De fapt, de pensia socială minimă garantată beneficiază pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul pensiei lor efectiv calculate se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate stabilite (704 lei la acest moment). Astfel, există persoane care au o vechime de 30, 35, 40 de ani de muncă în sistemul de stat și a căror pensie a ieșit din calcul sub nivelul de 704 lei, din cauza faptului că au muncit toată viața pe salarii foarte mici, respectiv pe salariul minim pe economie după 1989", a explicat aceasta.

Este vorba, în general, de cei care muncesc pe un salariu satisfăcător "în mână", dar pe care patronii îi țin "pe hârtie" pe salariul minim pe economie, în așa fel încât contribuțiile să fie la minim. Ca urmare, o contribuție minimă este, logic, egală cu pensia minimă. În plus, trebuie precizat că pensia minim garantată nu se acordă celor care nu au muncit niciodată sau celor care nu au realizat cel puțin vechimea minimă prevăzută de lege.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5552 secunde