Cine face planificare familială la sate? Număr uriaș de sarcini nedorite

327
1
Cine face planificare familială la sate? Număr uriaș de sarcini nedorite - fotofondcontraceptie-1432219691.jpg

Articole de la același autor

Țara noastră se află pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente și avorturi. Multe femei aduc pe lume copii pe care nu i-au vrut și pe care îi abandonează sau îi cresc în condiții improprii. Cu toate acestea, în prezent, nu există niciun program de planificare familială și de prevenire a sarcinilor nedorite.

Fie din cauza sărăciei, fie a lipsei de educație, contracepția este o noțiune de care multe femei nici nu au auzit. Tragedia este că vin pe lume copii care sunt condamnați încă de la început la o viață în mizerie, fără educație și cu multe lipsuri.

În urmă cu câțiva ani, o asistentă desemnată de Protecția Copilului mergea în mediul rural unde, o dată la trei luni, le administra o injecție anticoncepțională tuturor femeilor care nu doreau să rămână însărcinate. Programul a fost abandonat, deși asistenții sociali din comune spun că este în continuare extrem de necesar, în condițiile creșterii numărului de sarcini nedorite, mai ales în rândul minorelor.

Anticoncepționale gratuite, numai pe hârtie

Conform legii, elevii, studenții, șomerii, persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, femeile stabilite în mediul rural și cele care efectuează avort la cerere pot beneficia de contraceptive gratuite. Însă acest lucru este valabil numai pe hârtie. De mai bine de trei ani, Ministerul Sănătății nu a mai organizat licitații pentru cumpărarea de anticoncepționale destinate persoa-nelor defavorizate.

"Nu există programe de consiliere și planificare familială care să se deruleze la această oră. În urmă cu mai mulți ani, prin Protecția Copilului, veneau colegele noastre și programau persoanele care voiau să facă injecții. Dar nu se mai face acest lucru, deși ar fi util pentru toată lumea, nu doar pentru femeile dintr-o anumită etnie. Este necesar un astfel de program mai ales că avem din ce în ce mai multe mame minore", a declarat Cristina Bumb, inspector în cadrul Primăriei Cumpăna.

Recent, un medic și-a exprimat dorința de a forma educatori perinatali în mediul rural, în cadrul unui program cu fonduri europene.

"Vrem ca grupul țintă să fie tinere de la 13 - 14 ani, pe care le vom convoca la întâlniri în care vor primi educație și consiliere privind prevenirea sarcinilor nedorite", a mai spus Cristina Bumb.

"Tratăm efectul și nu cauza!"

Reprezentanții Protecției Copilului speră, la rândul lor, să se reia programul de prevenire a sarcinilor nedorite, mai ales că acest lucru ar duce, cu siguranță, la scăderea numărului bebelușilor abandonați în maternitate.

"Ar trebui să se reia aceste măsuri și să lucreze și pe partea aceasta, nu numai prin a obliga Protecția Copilului să ia din maternitate bebelușul abandonat în maximum 48 de ore. Trebuie să tratăm și cauza, nu doar efectul. Statul ne amendează pe noi, dacă nu luăm copilul cu risc de abandon din maternitate, însă de consiliere și contracepție nu se ocupă nimeni", ne-a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. 

Comentează știrea

borodel
5 iunie 2015
parere

"Cine face planificare familială la sate?" 1.barza 2.bursucu 3.veverita 4.de unde kilu tau sa stiu io?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1611 secunde