Cine îi obligă pe constănțeni să-și monteze repartitoare de costuri

1484
11
Cine îi obligă pe constănțeni să-și monteze repartitoare de costuri - cineiiobliga1-1410805928.jpg
Constănțenii racordați la sistemul centralizat de încălzire sunt obligați să-și monteze pe toate caloriferele repartitoare de costuri. Este vorba despre o lege intrată de curând în vigoare, prin care toți locatarii de la bloc sunt obligați să aibă repartitoare de costuri sau contoare individuale în fața ușii. Astfel, se intenționează eliminarea completă a plății la paușal. Potrivit Legii nr. 121 din 2014, ce a fost publicată în Monitorul Oficial în 1 august, "în imobilele de tip condominiu (n.r. - blocuri), racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la data de 31 decembrie 2016, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire sau răcire și apă caldă, la nivelul fiecărui apartament". Principalul scop al acestor măsuri este de a reduce consumul de energie cu până la 19 procente, până în anul 2020. Constănțenii sunt de mult timp împărțiți în două tabere, pro și contra repartitoarelor de costuri. Sunt familii care au avut de plătit facturi astronomice la întreținere, deși aveau repartitoare montate pe calorifere și familii care au plătit chiar și de patru ori mai puțin, la paușal. Astfel de calcule aberante au apărut peste tot în oraș, constănțenii pornind un adevărat război împotriva firmelor care citesc și fac calculele la gigacalorii. RADET s-a apărat și a spus dintotdeauna că problema este în ograda firmelor de repartitoare, care greșesc modul de calcul. "Ne-am confruntat cu multe situații deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare și au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, țevile de la subsol etc. Și astfel au ajuns apartamente cu două camere care au avut unități înregistrate pe repartitoare să apară cu trei - patru gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul și nu are unități înregistrate, el are totuși de plătit consumul de energie termică pentru părțile comune, în plus, el generează consum prin perete, planșee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereți, să nu plătească nimic", a explicat Liviu Popa, directorul adjunct al RADET Constanța. Acesta le-a atras atenția în nenumărate rânduri firmelor de repartitoare să revizuiască foarte atent modul de calcul al căldurii consumate pentru fiecare client în parte.


"Este anormal să plătim așa, la întâmplare!"
Astfel de calcule aberante i-au făcut pe mulți constănțeni să re-grete decizia de a-și monta repar-titoare. Există însă și consumatori mulțumiți de ele și care spun că au făcut cea mai bună alegere. Reprezentanții Uniunii Asociaților de Proprietari nu consideră că este normal ca abonații la sistemul centralizat să fie obligați să-și monteze repartitoare, dar susțin că acestea sunt, într-adevăr, benefice. "Este vorba despre o ordonanță a Uniunii Europene pentru legea eficienței energetice. Și ne așteptam că va veni vremea ca toată lumea să aibă repartitoare de costuri. Probabil că acestea vor trebui plătite din banii lor, așa cum a fost și la apometre, la apă caldă și la apă rece. Este anormal ca să plătim așa, la întâmplare, fără să știm cât am consumat. Iar repartitoarele de costuri reprezintă primul pas pentru a face eficiență energetică", a declarat, pentru "Cuget Liber", Vasile Hârsescu, de la UAP.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Andrei
16 septembrie 2014
Repartitoare

Daca ai in jurul tau vecini care tin inchise caloriferele saumapartamente goale simcu geamuri deschise pentru aerisire,atunci platesti enorm de mult la caldura.Chiar in manualul de utilizare al repartitoarelor scrie ca transferul demcaldura e de 40%. Daca tii caloriferele inchise tot ai 18 grade,fiind la bloc si beneficiind de caldura de la altii. Daca apartamentul respectiv l-ai transfera iprin absurd in strada atunci nu ai avea mai mult de 5 grade.Cam asa se fura caldura de la vecini.Am constatat ca fiecare grad in plus in casa inseamna 200 lei la intretinere in plus.De aceea pentru un confort minim trebuie sa platim foarte mult cu repartitoare.

GIGI
16 septembrie 2014
NU YE POATE OBLIGA NIMENI.........PROPRIETAR PT CASA TA ESTI TU

NU TE POATE OBLIGA NIMENI.............NUMAI DACA NU PRESEDINTI DE ASOCIATII SI ADMINISTRATOR SUNT IN MANARIE CU RADET.........................PAI CU REPARTITOARE PLATESTI MAI MULT LA FACUTURA SI MAI SUFERI SI DE FRIG.....DOBITOCILOR NUMAI CREDETI TOT

dan
16 septembrie 2014
proprietar

ia nu mai plati impozit sa vezi ce proprietar esti...

Răspuns la: NU YE POATE OBLIGA NIMENI.........PROPRIETAR PT CASA TA ESTI TU
Adăugat de : GIGI, 16 septembrie 2014
NU TE POATE OBLIGA NIMENI.............NUMAI DACA NU PRESEDINTI DE ASOCIATII SI ADMINISTRATOR SUNT IN MANARIE CU RADET.........................PAI CU...
ion
16 septembrie 2014
....

solutia cea mai buna este contract individual si contoar, la gramada nu este bine vezi ex raja la bloc...degeaba ai ceasuri daca baga si pierderi.

admirator
16 septembrie 2014
tot UE sa ne salveze

de banditii de la RADET si goarnele lor care acuza repartitoarele. In ce priveste timpenia cu caldura de la vecini, luata de cei care nu dechid caloriferele: peretii sunt facuti din cacat? Trece capdura prin ei ca Voda prin loboda? Pai de ce izoleaza de frigul de afara dar nu si caldura vecinului? Voi aveti paduchi pe creier? Orice prost stie ca un perete sau un simplu geam ce inchide o incinta, creaza o temperatura ambientala mai ridicata decat cea de afara... Pina si un perete de hartie te izoleaza. Vedeti casele japoneze. Am verificat personal, Un geam mic, dublu, l-am inlocuit cu doua bucati de hartie (nu putea sa ploua in zona). Caldura in camera era identica. Si voi tot ii trageti cu caldura de la vecini? Demagogi mai sunteti! Noroc ca da UE ordin, ca altfel nu o mai scoteam la cap cu mafiotii astia! Dar de maidanezi, cand zice UE sa-i adunam de pe strazi?

Tot Andrei
16 septembrie 2014
Repartitoare

Pentru admirator Ai 18 grade intr-o casa total neincalzita ,iarna?Nu vorbesc de apartament.Bineinteles ca nu se poate asa ceva.Atunci de unde au caldura cei dintr-un apartament de bloc care tin caloriferele inchise total?De la vecini.Sau alt exemplu,daca intr-un bloc abia dat in folosinta locuieste doar o familie care incalzeste,pentru acestia caloriferele merg continuu pentru a asigura un minim de confort,nici nu fac fata.

Gigel
16 septembrie 2014
Centrala

Pe gaze. Bagi fasole in tine, esti mancat si te si incalzesti.

goe
17 septembrie 2014
pt gigel

amice esti praf fasolea nu tine de foame si este si scumpa 12 lei kg, nu asta e solutia

george
19 septembrie 2014
cele mai noi locuri de munca

Cele mai noi locuri de munca, la domiciliu ca operator on-line cu contract legal si posibilitati de castig nelimitate.pentru detalii trimiteti textul< Info> la adresa de e-mail:calatis8o@gmail.com

Hermes Replica Kelly 35 Tan
30 octombrie 2014
Hermes Replica Kelly 35 Tan

Cine îi obligă pe constănțeni să-și monteze repartitoare de costuri | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online Replicas Hermes Birkin Hermes Replica Kelly 35 Tan http://azerra.com.br/bancoImagens/js/fonts/hermes/hermes-replica-kelly-35-tan-9753.asp

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2544 secunde