Cine le ajută pe victimele violenței în familie din Constanța

555
2
Cine le ajută pe victimele violenței în familie din Constanța - violentainfamilie-1372422585.jpg

Articole de la același autor

Deși nu sunt puține cele care după ce "încasează" bătăi crunte de la soți, autoritățile au soluții provizorii pentru aceste femei care duc o viață de coșmar. În prezent nu există un centru specializat în care victimele violenței domestice pot beneficia de ajutor, însă ele sunt ajutate de reprezentanții de la Direcția pentru Protecția Copilului Constanța să stea pentru o perioadă în centrele maternale.

Mamele sunt ajutate să rămână cu copiii

Singurul centru care poate primi astfel de cazuri în județul Constanța se află la Mangalia. Centrul Maternal Mangalia oferă în prezent suport pentru 5 femei și 15 copii, care au ajuns în grija statului după ce familiile lor s-au destrămat din cauza violenței sau a lipsurilor financiare.

"În acest moment, în centru sunt cinci mămici cu cei 15 copii ai lor care au vârste cuprinse între 9 luni și 16 ani. Acestea provin din familii destrămate pe fondul neînțelegerilor între soți, care din păcate îi afectează și pe copii. Ele au o situație extrem de dificilă și sunt practic fără un acoperiș deasupra capului și fără nici un ajutor. De aceea, în cadrul centrului primim mămici și copii care fie sunt victime ale violenței domestice, fie sunt cazuri sociale. Cele care au copiii mai mari sunt ajutate de un asistent social să își găsească un loc de muncă, iar cele cu copii foarte mici sunt ajutate și sfătuite să îi îngrijească corespunzător. De aceea, un psiholog este lângă ele în permanență și le ajută să treacă peste această perioadă dificilă. De exemplu, avem o mămică cu 5 copii, dintre care 3 sunt foarte mici, însă aceasta nu a vrut să se despartă nici de ceilalți care sunt ceva mai mari, iar noi o ajutăm să îi aibă aproape", a declarat, pentru Cuget Liber, șefa Centrului Maternal Mangalia, Doina Ionescu.

Ce efecte are violența asupra copiilor

Psihologii susțin că din păcate, copiii care asistă la scene de violență în familie sunt afectați pentru tot restul vieții. Mai mult decât atât, dacă ei nu primesc consiliere psihologică, riscă să devină la rândul lor agresivi la maturitate.

"Scenele de violență dintre părinți sunt extrem de dăunătoare pentru copii, ele creând premiza unui comportament disfuncțional la maturitate.

De cele mai multe ori, acest copil va recurge la măsuri drastice care îi vor pune viața în pericol, va intra în anturaje negative, singurul loc unde va găsi aceleași experiențe ca cele pe care le trăiește personal. Acesta este mediul în care copilul regăsește problemele cu care se confruntă, drept pentru care nu poate conștientiza pericolele și devalorizarea proprie", explică psihologul Cristina Gemănaru.

Nu există centre speciale în care victimele să fie ajutate

În ciuda faptului că din ce în ce mai multe femei sunt victimele violenței în familie, nu există centre specializate în primirea și ocrotirea acestora.

"În cadrul instituției pentru protecția Copilului Constanța nu există un centru specializat, însă cazurile care au intrat în atenția noastră au fost găzduite și au primit sprijin la Centrul Maternal Man-galia. Acolo au primit și ele și copiii lor suport psihologic pentru a trece peste traumă, dar și pentru a se reintegra social", a explicat purtă-torul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Comentează știrea

constantean
29 iunie 2013
o situatie reala

Vreau sa descriu un caz real: vecinul o rupe cu bataia pe vecina, eu civilizat si saritor sun la 112, era in toiul bataii, am continuat sa sun de 4 ori la politie si de 4 ori la 112 !!!!!!!! Dupa 70 de minute d ela primul apel. !!!!!!!!! , cin si doi politisti batrani si sictiriti, ma legitimeaza si-mi spun razand ca prostii ca nu e grav ca o femeie a mancat bataie, ca unele mai si merita si altele se mai si excita d ela cate o bataie !!!! Am ramas mut, pana sa ajunga ei la vecin, acesta era deja la munca iar vecina le-a spus senina ca ea mananc abataie de zeci de ani si s-a obisnuit...!!! Si acum stau si ma intreb: sunt prost eu oare, ca m-am bagat ??? Pe mine m-a legitimat politia, pe ea nu ! Nici somatie, nici amenda...nimic... Daca te bagi, patesti ca mine si iti rade politia in fata spunand ca asta nu e urgenta, daca nu te bagi iti pare rau sa o auzi cum tipa si plange. Eu am fost caz fericit ca a venit politia dupa 70 de minute, am o cunostinta care a sesizat un astfel de caz si politia nu a venit de loc pt ca cei de la 112 au spus ca nu e o urgenta acest gen de sesizari. Aveti cuvantul meu de om, sot si tata ca ce am relatat este adevarat si m-a lasat cu un gust foarte amar.

admirator
30 iunie 2013
pentru ca nu exista

o strategie unica, eficienta; in loc sa se dezvolte aceste centre pentru ajutorarea victimelor violentei conjugale (Din pacate de ambe sexe.), s-a luat masura gonirii agresorului (timp de 6 luni) din propria locuinta?!!! In acest mod, s-a rezolvat (in mintea feministelor) problema. Nu mai e nevoie de investitii de la stat. Apoi, nu exista diferrenta intre victimele violentei si victimele saraciei... (vedeti ce se scrie despre adapostul din Mangalia) pentru cei foarte saraci, trebuie gasita o alta solutie. In sfarsit, legea adaposteste doar temporar aceste victime. Dupa care sunt indepartate. Si evident... ca in orice caz cu pomeni de la stat apar si profitoare ce pot beneficia de system fara sa fie agresate. Sistemul trebuie regandit. Total. Reluat de la capat si mers pe toate segmentele lui: definirea agresiunii conjugale, legile de interdictie pentru aggressor, aducerea victimei (cu sau fara copii) la centru, pedepsirea agresorului, divortul, partajul, plecarea victimei din centru. Nu in ultimul rand, va trebui rezolvata si problema angajarii femeii, pentru a se putea descurca singura. Evident, locuintele alea sociale trebuie acordate -cu prioritate- acestor cazuri. Trebuie sa se adune cei care lucreaza in domeniu (protectia copilului, centre de asistenta sociala, avocati, politisti etc.) si sa propuna un set de masuri (legislative si economice) care sa urmareasca problema pe tot parcursul ei. Poate ca domnul Prefect, avocat de meserie, va avea aceasta initiativa si va forma grupul de lucru necesar. Si poate ca acest grup de lucru se va gandi si la preventie, nu doar la pedepse si masuri post factum. Si poate ca se va stopa si posibilitatea fraudarii sistemului. (Batai regizate, situatii truncate pentru obtinerea locuintei, dupa care urmeaza impacari etc...) Felicitari pentru ideea de articol... mai ales ca dupa legea gonirii agresorului de la domiciliu, a aparut un hiatus in practica in domeniu... Trebui sa se ocupe cineva de corectarea legilor proaste...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 Iunie 2013
Stire din Sănătate : "Nu violenței! Nu, drogurilor!"
Pagina a fost generata in 1.5634 secunde