Compania de apă RAJA continuă extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canal din judeţ

217
Compania de apă RAJA continuă extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canal din judeţ - companiadeapa-1605638799.jpg

Articole de la același autor

Compania de apă RAJA continuă, în această perioadă, demersurile pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă – canal din aria de operare. Astfel, vor fi realizate zeci de kilometri de reţele de apă şi canalizare, dar şi staţii de pompare a apei uzate. Sumele ce vor fi investite provin din fonduri europene.

În cursul zilei de ieri, la sediul RAJA Constanţa, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Constanţa, Florin Mitroi, şi a directorului general al RAJA SA, Aurel Presură, au fost semnate două noi contracte de lucrări ce urmează a fi derulate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Acestea vizează modernizarea şi dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi de colectare şi tratare a apei uzate în localitatea Valu lui Traian, judeţul Constanţa, şi în municipiul Oneşti, judeţul Bacău, unde operează compania constănţeană.

„Contractul de lucrări Rețele de apă și canalizare Valu lui Traian reprezintă o nouă etapă semnificativă în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă, colectare și evacuare a apelor uzate din aria de operare a RAJA S.A., continuându-se astfel procesul investițional derulat prin Programele ISPA, SAMTID și POS Mediu de creare a sistemelor regionale în sectorul apei”, explică Aurel Presură.

Contractul face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța în perioada 2014-2020, în valoare totală de 593.184.900 euro (2.662.688.783,50 lei), finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Această investiție, în valoare totală de 115.573.244,72 lei, se va derula pe o perioadă de 22 de luni. Va fi reabilitată reţeaua de distribuţie apă, pe o lungime totală de 9.872 metri, vor fi modernizate 649 de branşamente la consumatori, inclusiv cu cămine de apometru, va fi extinsă reţeaua de distribuţie a apei pe o lungime de 13.581 metri şi noi branşamente la consumatori, inclusiv 879 de cămine pentru apometru. De asemenea, se va realiza extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 28.299 de metri şi vor fi construite 1.938 de racorduri noi la consumatori. În plus, în proiect sunt prevăzute nouă staţii de pompare uzată, nouă cămine de decantare înaintea fiecărei staţii de pompare apă uzată menajeră, pe reţeaua de socializare, conducte de refulare aferente staţiilor de pompare în lungime de 8.469 de metri, şi 22 de cămine de reglare debit şi monitorizare presiune.

„Toate lucrările prevăzute pentru a se realiza în cadrul acestui contract vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informaţiilor de funcţionare de la distanţă, cum ar fi tablouri de automatizare, debitmetre, vane electrice, etc.. Echipamentele vor fi integrate în sistemul SCADA centralizat la nivelul RAJA SA, în vederea operării automatizate. La finalizarea lucrărilor în localitatea Valu lui Traian, gradul de conformare cu prevederile directivei 98/83/EC va fi de 100%, atât pentru infrastructura de apă potabilă cât şi pentru cea de canalizare”, explică directorul RAJA.

Cel de-al doilea contract de lucrări semnat are o valoare de 71.041.148,42 lei şi se derulează în cadrul proiectului „Dezvoltarea Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în municipiul Oneşti”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6399 secunde