Concedii medicale pentru Covid, nedecontate din decembrie. ÔÇ×Nu avem suficient buget!ÔÇŁ

3418
În această perioadă, în care nu am scăpat, încă, de Covid-19, iar acesta continuă să facă, zilnic, noi victime, se impune ca mulţi constănţeni să intre în concedii medicale decontate în procent de 100% de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Indiferent c─â lipsesc de la locul de munc─â pentru c─â sunt interna┼úi ├«n spital ori c─â trec printr-o faz─â mai u┼čoar─â a bolii, oamenii intr─â ├«n concediu medical. P├ón─â acum, nu s-a auzit ca ace┼čtia s─â nu ├«┼či fi primit, ├«n luna urm─âtoare, salariile de la angajatori, dar cu certitudine s-a auzit c─â angajatorii nu au intrat ├«n posesia banilor nici la c├óteva luni de la boala salaria┼úilor. Din p─âcate, ├«n aceast─â situa┼úie se afl─â foarte multe firme, care se pl├óng c─â nu le-au fost decontate concedii pentru Covid, ├«nc─â de anul trecut, ca s─â nu mai spunem c─â de cele din 2021 nici nu poate fi vorba.

ÔÇ×├Än luna decembrie 2020, am avut un val de opt persoane infectate cu Sars- CoV-2. Bine├«n┼úeles c─â noi le-am dat bie┼úilor oameni, suferinzi, de altfel, banii la timp. Problema este, de fapt, alta. De┼či de atunci au trecut mai bine de patru luni, Casa de Asigur─âri de S─ân─âtate nu ne-a virat, nici la acest moment, banii de pe aceste concedii medicaleÔÇŁ, ne-a declarat Ion P., patronul unei societ─â┼úi comerciale.


┼×i Andra M. ne-a m─ârturisit acela┼či lucru. ÔÇ×Noi am avut ├«n cadrul firmei cinci lucr─âtori infecta┼úi. Unul dintre ei a fost mai grav, internat timp de dou─â s─âpt─âm├óni la Spitalul Clinic de Boli Infec┼úioase, iar ceilal┼úi s-au tratat sub supravegherea medicului de familie, la domiciliu. Cert este c─â to┼úi au beneficiat, a┼ča cum este ┼či normal, de concedii medicale. M-am g├óndit, ini┼úial, c─â vom intra ├«n posesia banilor de la CJAS luna viitoare, dar m-am ├«n┼čelat. Nu a fost a┼ča, iar de atunci a mai trecut o lun─â, ┼či ├«nc─â una, p├ón─â am intrat ├«n luna mai ┼či ne afl─âm fix ├«n aceea┼či situa┼úie. ├Än aceste condi┼úii, am vrea s─â ┼čtim c├ót mai dureaz─â p├ón─â c├ónd se va face decontarea banilor de c─âtre Casa de Asigur─âri de S─ân─âtateÔÇŁ, a ad─âugat, nemul┼úumit─â, femeia.

Vre┼úi s─â ┼čti┼úi care este motivul pentru care nu v─â primi┼úi banii pe concediile medicale ale salaria┼úilor? I-am ├«ntrebat pe reprezentan┼úii CJAS pentru dumneavoastr─â.

Iat─â care a fost r─âspunsul acestora. ÔÇ×Concediile se pl─âtesc ├«n func┼úie de c├ót buget ne vine de la Bucure┼čti ┼či dac─â nu este suficient r─âm├ón concedii de pl─âtit din urm─â. Ca urmare, ├«n func┼úie de bugetul primit, facem ┼či pl─â┼úile. Av├ónd ├«n vedere c─â sunt foarte multe ┼či c─â suport─âm plata acestora ├«n procent de 100%, este o problem─â. Noi, care pe vremuri eram la zi cu pl─â┼úile la concedii, acum nu mai suntem. ├Än prezent, s-a ajuns cu plata abia la luna decembrieÔÇŁ, este explica┼úia dat─â de Carmen Laura Maxim, jurist la CJAS Constan┼úa.

Reprezentan┼úii Casei au ad─âugat c─â, la acest moment, pot fi depuse cereri pentru concediile care au fost acordate cu cel mult 90 de zile ├«n urm─â. Adic─â, un angajator poate depune cereri de restituire a sumelor pe concediile medicale pe trei luni. Practic, cererile depuse ├«n decembrie reprezint─â concedii medicale date cu cel mult 90 de zile ├«n urm─â, adic─â angajatorii pot depune cereri pentru angaja┼úii care au fost ├«n concediu ├«n septembrie, octombrie, noiembrie. Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3104 secunde