10 mai, zi cu triplă semnificație istorică

272
10 mai, zi cu triplă semnificație istorică - 10maiintrecutsursafotocotroceni-1620669941.jpg
Pe 10 mai au fost marcate, de-a lungul timpului, trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Din 2020, 10 mai este zi de sărbătoare națională și este Ziua Regalității. În 1866, Carol Hohenzollern Sigmaringen sosea în România, cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și al regelui Prusiei, Wilhelm I. Pe 8 mai a ajuns cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 mai intra în București, fiind debutul unei domnii de 48 de ani.

Ulterior, în 1877, pe 10 mai, România proclama independența față de Imperiul Otoman. De altfel, acesta a fost unul dintre momentele importante ale domniei lui Carol.

Un alt motiv de celebrare vine după ce, în 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat regele României.

O bună perioadă de timp, 10 mai a fost Ziua Națională a României. Dar, în 1917, ocupația germană a decis interzicerea celebrării ei, iar ulterior, în 1947, comuniștii au luat aceeași decizie.

În documente de arhivă, puse la dispoziție de col. Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, există mărturii cu privire la modul în care românii de peste Prut celebrau această zi importantă. Ofițerii, echipați cu chipiuri de campanie, fără revolver, participau la o paradă, în timp ce jandarmi pedeștri și rurali erau responsabili cu măsurile de ordine, „oprind publicul la accesul pe strada ocupată de trupe, lăsând însă pe trotuare”. Trupele erau însoțite de fanfară. Pe parcursul întregii zile, ofițerii erau echipați de paradă, iar zona răsuna de muzica de fanfară. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4447 secunde