Constanța - absolvenții îngroașă rândurile șomerilor. Slab pregătiți, își găsesc cu greu de muncă

755
7
Constanța - absolvenții îngroașă rândurile șomerilor. Slab pregătiți, își găsesc cu greu de muncă - somajabsolventi3-1495812487.jpg

Articole de la același autor

Nu au mai rămas decât trei săptămâni până la terminarea anului școlar, motiv pentru care rândurile șomerilor constănțeni se vor îngroșa curând. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Adelina Vlad, anul trecut, în această perioadă,m și-au depus actele pentru șomaj 1.000 de tineri, absolvențikm și școlilor profesionale sau de liceu.


"Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de șase luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare. Desigur, acest lucru se întâmplă doar dacă aceștia se înregistrează la noi în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoane în căutarea unui loc de muncă", a precizat reprezentantul AJOFM.


De precizat că indemnizația de șomaj se acordă numai după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolvenții beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională).


De asemenea, în scopul asigurării mobilității și reintegrării pe piața muncii, absolvenții pot participa gratuit la programe de formare profesională. Așadar, persoanele care într-o perioadă de două luni de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale și sunt înregistrați la AJOFM pot solicita acordarea indemnizației de șomaj dacă: nu urmează o formă de învățământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare (500 lei). 


Reprezentanții AJOFM susțin că se consideră că nu au reușit să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în această perioadă de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenție.


Ca urmare, indemnizația de șomaj se acordă absolvenților, la cerere, pe o perioada de șase luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire și constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. 


Mediciniștii nu beneficiază de aceste drepturi


Nu beneficiază de acest drept absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau posturi, în condițiile legii. 


Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În plus, în cazul în care absolvenții nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și beneficiază de toate serviciile oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, însă pierd dreptul la indemnizație de șomaj.


Mai mult decât atât, AJOFM atențio-nează absolvenții de liceu promoția 2017, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, că termenul de 60 de zile începe cu data de 27 mai. Deci, elevii care nu au situația școlară încheiată la unele discipline, se pot înregistra în evidențele AJOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).


Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit legii privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.


Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la AJOFM sunt: actul de identitate, în original și copie; actele de studii și de calificare sau adeverință din care să rezulte data absolvirii, în original și copie; adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.


Comentează știrea

intrebatorul
27 mai 2017
intrebare

Daca sunt slabi, de ce sunt lasati sa treaca clasa ? Nu va plangeti ca prin acest comportament de torelare, sunteti de fapt copartasi la devalorizare.

Misu
27 mai 2017
Generatia PRO

Slab pregatiti si puturosi. Ei vor sa castige bani dar cu munca putina.

tare de tot
27 mai 2017
Hai cu ajutoarele

Nici nu termini bine scoala sau nu (poti fi corigent, repetent, cu sau fara bac), ca statul roman te invita la pomeni.

Banu
27 mai 2017
Nimic nou sub soarele patriei

Sa fim seriosi,nici oamenii cu pregatire solida nu-si gasesc de lucru,pentru ca pe posturile adecvate lor se regasesc mereu pilosii,tarfulitele sau pentru ca simplu,toti angajatorii vor oameni excellent de bine pregatiti dar obedienti pana la maxim si sa accepte salarii cat mai de cacat. Cei tineri se vor ,,cali'' la munca in strainatate,acoloo chiar si asa slab pregatiti fiind mai respectati si decent platiti decat cei pregatiti din Romania. Toti se plang ca romanii nu mai vor sa munceasca moca pe langa indurarea altor umilinte de la angajatorii,de regula niste marlani .Populatia muncitoare se muta in afara,asta e ceva clar.

profesor
28 mai 2017
trebe sa treacă si ei clasa

Trebe să treacă si ei clasa ca alt fel noi cum ne mai luom salariile???

SRI
28 mai 2017
BEIZADELE SCLIFOSITE

Acesti asa zisi elevi sunt praf si pulbere de cand sau nascut ...alintati ..sclifositi ..bani de buzunar cacalau ..statul roman prin noi cei care muncim le da tot felul de facilitati nemeritate iar ei in schimb ..sunt niste nulitati .. paraziti pe spinarea parintilor ..muzica sex in scari de bloc ..fite ..droguri ..telef. bengoase ..cluburi ..sex si iar sex ....ei sunt viitorul sumbru al aceste tari blestemate ...

JENEL
28 mai 2017
jale

de la revolutia incoace aceeasi problema parintii dau tot copiilor si doar 10% din ei au o profesie, au servici familii restul e doar fitele smecherii bani distractii droguri destrabalare infractori pasari de noapte.......jale de jale.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5194 secunde