Constanța de odinioară. Construcții, spații verzi. Recunoașteți cartierul?

Luni, 20 August 2018
12471
Foto document. În anii 60-70, Constanța era în plină dezvoltare, iar imaginea, preluată de pe contul de facebook al lui Mircea Mărăcineanu, este mai mult decât grăitoare.

Ați recunoscut cartierul? Sunt convins că nu mulți dintre constănțeni l-au identificat din prima.

Este vorba despre zona Brotăcei, intersecția străzilor Adamclisi și Sucevei. În prim-plan, este fosta alimentară, astăzi Alfa-Beta, urmată de aprozar, tutungerie, frizerie și coafor. Marea majoritate a spațiilor amintite s-au transformat între timp în cârciumi, doar frizeria rămânând pe poziții.

În spatele alimentarei, era restaurantul, o construcție aparte pentru acele vremuri, în formă de cerc, iar între restaurant și alimentară era cofetăria. O cofetărie care, după mulți ani de cârciumăreală, a revenit la destinația inițială, astăzi copiii putând cumpăra prăjituri de la Trandafirul.

Pe fundal, se vede actuala Școală nr. 29 "Mihai Viteazul", dar și barăcile în care erau cazați pușcăriașii ce munceau pe șantierele comuniste.

"Erau barăci pentru cei care munceau pe șantiere. Au rezistat mulți ani după 1970, dar una din barăci a luat foc. Poza a fost făcută în 1968, fiindcă școala a fost finalizată în august 1968", explică Marius Daniel Scarlat, un constănțean care cunoaște foarte bine zona, absolvent al Școlii nr. 29. 

Pagina a fost generata in 0.1683 secunde