Constănțenii nu se înghesuie la "Casa verde"

809
Constănțenii nu se înghesuie la
Au trecut mai bine de trei luni de când s-a dat startul la depunerea dosarelor pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul programului național privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Deși mult trâmbițat și amânat și răsamânat, programul nu pare să suscite prea tare interesul constănțenilor. Mai puțin de 250 au depus până acum solicitări ca statul să suporte o parte din cheltuielile pentru instalarea de panouri solare sau pompe de căldură.
"În cursul săptămânii trecute au fost înregistrate 14 cereri de finanțare nerambursabilă referitoare la «Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă», inclu-siv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, iar de la începutul perioadei de depunere până în prezent au fost înregistrate 244 cereri. Însă ritmul de depunere este destul de lent. Ne așteptam să fie mult mai multe cereri", a declarat, pentru "Cuget Liber", Senol Zevri, directorul executiv al Agenției de Protecția Mediului Constanța.

Deși au fost aprobate, nu a fost semnat niciun contract de finanțare
La nivel național, până la data de 27 august, au fost depuse 8.727 de dosare de finanțare, cu valoare de peste 50 de milioane de lei. Bugetul alocat programului pentru anul 2010 este de 110 milioane de lei, distribuit la nivelul fiecărui județ, în funcție de numărul de locuitori al acestuia. Până acum au fost aprobate 930 de dosare. În județul Constanța au fost acceptate 59 de proiecte.
"Practic, Agenția de Mediu primește solicitările persoanelor interesate să își instaleze surse de energie regenerabilă. Acestea sunt analizate la Administrația Fondului de Mediu și probate, după care se semnează, tot prin noi, contractul de finanțare, în maximum 60 de zile calendaristice. Deocamdată nu am primit niciun contract de finanțare. Ele au fost aprobate, dar încă nu s-au făcut contractele. Ulterior, după ce e gata lucrarea, se strâng toate documentele la dosar și se face cererea de de-contare a cheltuielilor. Banii există, nu numai pe hârtie, și vor fi trans-ferați în contul beneficiarilor", a mai precizat Senol Zevri.

Se primesc încă dosare
Dosarul de solicitare a finanțării nerambursabile trebuie, obligatoriu, să conțină cererea de finanțare, în original, declarația pe propria răspundere, tot în original, actul de identitate - copie, extras de carte funciară - proprietate/coproprietate (original) sau autorizație de construire (copie legalizată), certificat de atestare fiscală privind plata obligațiilor la bugetul local (original), adeverință prin care să se ateste existența unui cont bancar (original) și un plic A4, pe care să fie trecute numele, adresa, Programul (denumire completă), sesiunea de depunere 1 iulie 2010. Rezultatele selecției de proiecte sunt publicate pe site-ul Administrației Fondului de Mediu, www.afm.ro, iar în maximum 60 de zile calendaristice se semnează contractul de finanțare nerambursabilă. Valoarea maximă susținută de stat este de 6.000 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3672 secunde