Constănțenii respiră praf sau aer?

1024
3
Constănțenii respiră praf sau aer? - 30maifondconstanteniirespirapraf-1338405374.jpg
Este dilema cititorilor noștri, care au observat că după fiecare ploaie, apa rezultată este neagră la culoare, în unele zone având consistența nămolului. Dilemă care naște o altă întrebare: Se mai spală străzile din Constanța? Potrivit firmei de salubritate SC Polaris Holding, străzile constănțene se spală, însă în funcție de programul stabilit de primărie și numai dacă temperatura exterioară depășește 25 de grade.

Pulberea în suspensie (sau praful) poate fi observată de orice con-stănțean care circulă zi de zi pe stră-zile orașului. Iar pentru asta nu este nevoie să aibă asupra lui aparate de măsură sofisticate, încălță-mintea fiind un test la îndemâna oricui, care, după câteva minute de mers pe jos, se îmbracă într-o peliculă de praf. Același praf ne invadează și casele, și birourile, toate spațiile închise sau deschise. Eternul praf se sedimentează pe carosabil sau pe trotuare, iar traficul pietonal și rutier intense într-un oraș de calibrul Constanței favorizează ridicarea pulberilor în atmosferă și, de aici, traseul spre plămâni este liber. Constănțenii știu că orașul în care trăiesc este unul dintre cele mai poluate din țară și nu se feresc să arate cu degetul către primărie, care pare pornită să lichideze spațiile verzi, cu pomi de toată frumusețea, în favoarea a tot felul de construcții, ignorând că mai multă grijă pentru copaci înseamnă mai puțină poluare.

Praful cel de toate zilele…

"Este foarte mult praf pe străzi, peste tot, intră și peste noi, în casă, ne ferim să mai deschidem feres-trele. Locuiesc la bulevard, e jale. Spre deosebire de fumători, care pot alege să renunțe la fumat, noi nu avem opțiunea să respirăm alt aer! Măcar să spele străzile sau ploaia e pe post de spălător?" - este de părere Mihaela Bunea. "Locu-iesc vizavi de Parcul Tăbăcărie, ne-au tăiat fără milă sute de pomi îngrijiți de oamenii blocurilor din zonă de generații întregi, ne-au trântit mastodonți sub nas. Și acum adorm cu pastile, de la atâția nervi. Li s-a pus pata pe aerul nostru, e dezastru! Apa de ploaie e neagră, ca nămolul, de la atâta praf. Pe vremuri, se spălau tot timpul străzile, n-am văzut demult așa ceva… Am o fată la Cluj, acolo de ce se spală străzile? Constănțenii respiră praf sau aer?".

Dacă primăria comandă, străzile se pot spăla!

Daniel Opreanu, director Salubritate în cadrul SC Polaris Holding Constanța, ne-a spus că și în Constanța se mai practică spălatul mecanic al străzilor, însă nu în tot timpul anului. Acțiu-nea nu poate fi însă dema-rată din proprie inițiativă de către firma de salubritate, fiind nevoie de o co-mandă de la primărie.Un lucru este cert: eventuala spălare a străzilor poate fi luată în discuție doar începând cu luna iunie și în funcție de temperatura de afară. "Dacă este frig, normal că nu se pot spăla, e nevoie ca temperaturile să fie de peste 25 de grade, dar și de comanda primăriei. Referi-tor la frecvență, se spală în funcție de situație. De exemplu, un bule-vard, dacă e nevoie, se spală și de două ori pe zi" - ne-a explicat directorul Polaris.

Calitatea aerului, monitorizată

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța monitorizează zilnic calitatea aerului, iar rapoartele sunt publice și pot fi accesate pe site-ul www.calitateaer.ro.

Potrivit specialiștilor, aerul atmosferic și cel din încăperi conține întotdeauna o doză de praf. Despre limitele admise și efectele prafului asupra sănătății vom scrie într-o ediție viitoare a ziarului nostru.

Comentează știrea

pufy
31 mai 2012
propun

propun sa veniti la vestitul cartier de saraci sa vedeti acolo praf,zgomot,noroi,trimiteti pe cei ce vor s-al dea jos pe tragatorul de narcotice

Fonduri UE
31 mai 2012
Fonduri UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

F. Victor
31 mai 2012
Tone de praf

O sursa uriasa de praf o reprezinta firmele care produc si comercializeaza cruci si monumente funerare. Acestea lucreaza degajand in aer tone de praf zilnic. Exemplu sunt cele de pe strazile Theodor Burada, Baraganului, Labirint. Nici una nu dispune de instalatii de neutralizare a degajarilor de praf. Lucreaza fara avize de la "mediu", fara autorizatii si, de mirare, nu sunt deranjate de nici o autoritate. 90% din activitate si-o desfasoara la "negru", dar tot nu ii deranjeaza nimeni. Este cea mai grosolana si cinica poluare cu praf si zgomot, care se petrece in mijlocul cetatenilor, dar invizibila pt autoritati.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.571 secunde