Constănțenii și-au cumpărat vechime în muncă de șapte milioane de lei

482
1
Constănțenii și-au cumpărat vechime în muncă de șapte milioane de lei - vechimecumparata1-1497541233.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care vor să-și cumpere vechime pentru a-și completa perioadele lipsă din stagiul de cotizare mai au la dispoziție încă jumătate de an. Până la acest moment, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP), Kristina Mutiș au fost încheiate 1.006 contracte pentru acoperirea perioadelor, cotizațiile fiind în valoare de 6,9 milioane de lei.

Desigur, sumele diferă de la o persoană la alta, în funcție de opțiunea fiecăruia. Ca urmare, cei care vor să obțină mai multe puncte de pensie, au putut opta pentru pragul maxim permis de această lege. "Unii și-au plătit doar câteva luni, alții un an, doi, dar au existat și persoane care au achitat 16.000 lei, suma minimă aferentă perioadei de cinci ani, cât le-a fost permis să plătească. Desigur, au existat și persoane care au plătit mai mult decât suma minimă pentru ca pensia lor să crească", a precizat reprezentantul CJP.

Aceasta a precizat că poate încheia contract cu Casa Județeană de Pensii pentru plata retroactivă a contribuțiilor orice persoană care nu a ieșit încă la pensie și are perioade anterioare nea-sigurate în nici un sistem de pensii, dar nu mai mult de cinci ani din urmă. Altfel spus, toți cei care au vârstă de pensionare, dar nu au vechimea necesară pentru a ieși la pensie, își pot cumpăra exact perioadele lipsă, achitând retroactiv contribuția la asigurările sociale.

În același timp, persoana care își cumpără vechime pentru pensie alege și cât de mult vrea să cotizeze. Astfel, suma minimă pentru care se calculează contribuții din urmă nu poate fi, însă, mai mică decât salariul minim brut pe economie din acest moment.

De asemenea, cei care doresc să dobândească mai multe puncte la pensie, și implicit o pensie mai mare, pot achita o contribuție mai mare, dar nu mai mult de cinci ori salariu mediu brut în baza căruia se stabilește bugetul asigurărilor sociale de stat - acesta este pragul maxim stabilit de lege.

Cum spuneam, în temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asi-gurare socială, orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, o serie de condiții. În primul rând, acesta nu trebuie să aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială, apoi nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea și nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Totodată, se ia în calcul dacă persoana respectivă nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declarația pe propria-răspundere, care se completează la sediul Casei Județene de Pensii.


Comentează știrea

DODO
16 iunie 2017
buna-dimineata !

chestia asta a expirat din primavara ( doar daca a fost prelungita )

Pagina a fost generata in 0.489 secunde