Controale în spitalele de psihiatrie. S-a lăsat cu amenzi și rapoarte la parchet

231
Controale în spitalele de psihiatrie. S-a lăsat cu amenzi și rapoarte la parchet - fotofondcontroalepsihoatriecmyk-1571169545.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Ministerului Sănătății au aflat și ei, în sfârșit, ceea ce medicii, pacienții și rudele acestora semnalează de ani de zile. Condițiile din spitalele de psihiatrie sunt mizere, unitățile sunt supraaglomerate, iar personalul medical deseori depășit de situație. 


Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie. 


"Este primul control de acest fel, în sensul că, pentru prima dată, s-a stipulat foarte clar că se fac verificări în ceea ce privește calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca, am declanșat control la toate unitățile de psihiatrie din țară", a declarat ministrul Sorina Pintea. 


Inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării. Astfel, în unele secții și compartimente de psihiatrie controlate, s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de șapte metri pătrați, nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii, iar starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, inclusiv cu tavane și pereți cu infiltrații. Inspectorii au descoperit că nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți, motivul invocat fiind specificul secției și că nu există camere de izolare a pacienților. 


În ce privește numărul de paturi, distribuția la nivel național este inegală, cu densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi București - Ilfov, Iași, Timișoara și Oradea, în schimb sunt 14 județe din România în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale, cum este și situația la Constanța. 


Termene de remediere până la finele anului
Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 lei și 67 de avertismente. În toate unitățile sanitare, s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului până la 31 decembrie 2019. 
"Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim - reformă în cadrul psihiatriei. Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul și existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile, am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor", a subliniat ministrul Sănătății. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.509 secunde