Control fără precedent în depozitele de deșeuri periculoase

472
1
Control fără precedent în depozitele de deșeuri periculoase - fonddeseuri-1384364139.jpg

Articole de la același autor

r A fost suspendat importul de deșeuri municipale

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a realizat, marți, 12 no-iembrie, o sesiune de controale în depozitele de deșeuri periculoase. Au fost vizate și societățile care desfășoară activități cu impact asupra mediului. Acțiunea fără precedent, coordonată de însuși ministrul Rovana Plumb, a venit la puțin timp după ce, la ordinul său, Garda Națională de Mediu a efectuat, recent, 320 de controale la operatori economici din toată țara, care desfășoară activități de stocare temporară, depozitare finală sau valorificare a deșeurilor periculoase.

De asemenea, în cursul verifi-cărilor, reprezentanții GNM au constatat și existența unor aspecte ce intră în competența orga-nelor de cercetare penală cu atribuții în domeniul infracțiunilor economice. Din cauza numeroaselor nereguli constatate de co-misarii Gărzii de Mediu, care au aplicat amenzi în valoare totală de 923.000 de lei, ministrul Rovana Plumb a luat decizia de a coordona personal aceste acțiuni, fără a fi anunțate în prealabil.

Întrucât termenele pentru aceste măsuri impuse de autoritățile competente au expirat, s-a început verificarea obiectivelor controlate anterior pentru a constata dacă au fost realizate măsurile trasate.

Sancțiuni mai aspre

Ministrul MMSC are în vedere modificarea și completarea ac-tualei legislații în vederea înăspririi sancțiunilor pentru operatorii economici ce activează în dome-niul deșeurilor periculoase și sta-bilirea unor criterii mai restrictive privind amplasarea, construirea și gestionarea acestor depozite de deșeuri periculoase.

În acest context, o altă măsură importantă luată de ministrul Rovana Plumb a fost aceea de a decide suspendarea, pe o perioadă de șase luni, a importului de deșeuri municipale. Scopul acestui demers este de a identifica, în această perioadă, criteriile necesare trasabilității și posibilitatea de control din partea autorităților române și, implicit, de a găsi soluții prin care sănătatea cetățenilor români să nu mai fie pusă în pericol.

"Am primit nenumărate sesizări de la familii din toată țara, prin care mi s-a adus la cunoștință că nu pot ieși cu copiii în parcuri și pe stradă, că nu pot deschide geamul casei în care locuiesc, că nu pot respira aer curat. Vreau să îi asigur pe toți aceia care nu le respectă dreptul acestor oameni că nu voi mai tolera astfel de comportamente iresponsabile și că voi face tot ce îmi stă în putință să modific de urgență legislația care reglementează activitatea în domeniul depozitării deșeurilor periculoase", a explicat ministrul Rovana Plumb.

În același context, ca urmare a verificărilor stricte și a măsurilor dispuse de autoritățile din subordinea ministrului Mediului, pentru aplicarea și respectarea legislației privind protecția mediului, navele Falimia și Volgo Bal au păsărit teritoriul României.

Comentează știrea

moni
14 noiembrie 2013
bla bla bla

Actiune sa vedem, fapte nu gargara !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6407 secunde