Copiii mai mici de trei ani nu mai pot fi ținuți în orfelinate

427
2

Articole de la același autor

Copiii orfani sau abandonați care au mai puțin de trei ani nu mai pot fi ținuți în centre de plasament. Ei trebuie preluați de un asistent maternal sau de familia extinsă și crescuți cu maximă atenție. 


Comisia pentru muncă și protecție Socială din Senat a adoptat, ieri, un raport favorabil, cu amendamente, la o inițiativă legislativă prin care se interzice plasamentul în servicii de tip rezidențial al copiilor care nu au îm/plinit vârsta de trei ani. 


Potrivit propunerii legislative, plasamentul copiilor care nu au împlinit trei ani poate fi stabilit numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistentul maternal. Motivul acestei măsuri este că acești copii prezintă, încă de la naștere, riscul de a dezvolta tulburări sau întârzieri într-o varietate de domenii, intervenția timpurie fiind de natură să remedieze unele dintre deficiențe. 


În proiect se mai menționează că se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de trei ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri de tip rezi-dențial specializate. 


Supraaglomerare în centre
Astfel s-ar putea rezolva și situația copiilor părăsiți în maternități sau a micuților ținuți în centre, fără po-sibilitatea de a se dezvolta. Din lipsă de personal și din cauza supraaglomerării centrelor, bebelușii stau aproape tot timpul în pătuțuri, nu pot învăța să meargă de-a bușilea sau în picioare, nu ies la plimbare sau la aer curat și nu sunt învățați cu deprinderile de igienă. 


Va fi greu însă să se găsească atât de mulți asistenți maternali care să fie dispuși ca, în schimbul salariului minim pe economie, să ia în îngrijire un bebeluș. "Numai în ultimul tri-mestru al anului 2013, 34 de copii au fost abandonați în maternități și 25 în secții de pediatrie din județul Con-stanța. De asemenea, la finele anului trecut, în centrele de plasament din județul Constanța figurau peste 250 de copii, iar la asistent maternal peste 400 de copii", precizează purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Onea. 


Adopția este greoaie și descurajatoare
În ce privește adopțiile, acestea ar fi posibile, dar procedurile sunt greoaie și descurajatoare. Pe lângă actele de identitate ale celor care vor să adopte, aceștia trebuie să atașeze la dosar cererea de adopție, cazierele judiciare, adeverințele de venit, certificatele medicale tip, vizate de medicul de familie, cu semnătura și parafa fiecărui medic specialist, caracterizări de la ultimul loc de muncă (minimum două pentru fiecare membru al cuplului conjugal), declarație privind motivația de a adopta și așteptările familiei în legătură cu vârsta, sexul și situația psiho-socio-medicală a copilului pe care doresc să îl adopte, certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare dintre membrii familiei care locuiește împreună cu solicitanții și titlul de proprietate sau alt titlu care să ateste dreptul de folosință a locuinței. 


Procedura de adopție poate dura și doi ani de zile. În prezent, pruncii abandonați în maternitate sau duși de părinți ori rude la centrele de plasament vor putea fi declarați adoptabili dacă timp de un an de zile nu se interesează nimeni de soarta lor.


Comentează știrea

MBT Garissa Shoes shopping
4 iunie 2014
MBT Garissa Shoes shopping

fake mbt shoes online Stiri Social : Copiii mai mici de trei ani nu mai pot fi ținuți în orfelinate | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Garissa Shoes shopping http://www.baishi-light.com/mbt-shoes/mbt-shoes-size-guide.asp

MBT Tupu Shoes
6 iunie 2014
MBT Tupu Shoes

mbt shoes walking company Stiri Social : Copiii mai mici de trei ani nu mai pot fi ținuți în orfelinate | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Tupu Shoes http://www.mychristianacademy.com/mbt/compare-discount-mbt-shoes.asp

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0709 secunde