Coronavirusul a pustiit satele. "Stăm acasă, așa ne-a spus la televizor!"

1813

Articole de la același autor

În timp ce în Constanța încă mai sunt oameni pe stradă, se circulă ziua, sunt care se duc la serviciu sau care își fac aprovizionarea, alte localități, mai ales cele din mediul rural, par părăsite. Nu e nimeni pe stradă. Cu toții stau în case, de frica virusului, dar și pentru că așa le-a zis la televizor.

Coronavirusul a intrat cu bocancii în viețile noastre. În numai câteva zile, ne-a forțat să ne schimbăm programul, tabieturile, să ne reașezăm prioritățile și să ne izolăm în case. La 25 – 30 de km de Constanța, în sat sau prin stațiunile turistice, coronavirusul a pustiit de-a dreptul străzile. Drumurile ne-au purtat ieri, de la Eforie, la Techirghiol, Movilița și Topraisar. Trotuare goale, curți goale, coșuri fumegânde. Puținii oameni care se încumetaseră să iasă, mergeau fie la farmacie, fie la magazinul de la colț, să mai cumpere cele necesare.

În Eforie Sud, pe strada Progresului, în apropierea primăriei, nu era nici țipenie de om. Am găsit totuși o femeie care făcea un drum până la farmacia din centru și își luase cu ea și câinele. "Merg să văd dacă au adus alcool sanitar și măști. Nu au avut nici ieri, nici săptămâna trecută, dar au spus că aduc astăzi de dimineață. Vreau să cumpăr câteva, pentru atunci când mai ieșim la pâine și lapte. În rest, nu mergem nicăieri", ne-a spus ea hotărâtă.



Farmacii fără măști sanitare și mănuși chirurgicale


În Techirghiol, centrul stațiunii era la fel de trist. În ciuda celor câtorva raze de soare care își mai făceau apariția printre nori, nimeni nu era nici pe faleză, nici în parc. Doar bătrânul Techir și măgărușul său vegheau strada și aleile pustii. La farmacia din centru nu avea nici mănuși, nici măști și nici dezinfectant, dar nici clienți.

Ne-am continuat drumul spre Movilița, am trecut de câmpurile înverzite și am intrat în satul amorțit. De-a lungul și de-a latul șoselei, gospodăriile erau goale. Doar fumul care ieșea de prin coșuri, pe ici și colo, trăda că acolo mai locuiește cineva. Am zărit la o poartă o bătrânică, cu basmaua trasă peste nas, pregătită să iasă din curte. Ne-a spus că se duce până la vecina ei, care este bolnavă, la pat. "Mă duc să văd ce face și ce îi trebuie. Am pus să fac mâncare și, când e gata o să îi duc și ei o farfurie de ciorbă. E singurică sărăcuța. Are un băiat în Craiova, dar vine la ea mai rar. A căzut săptămâna trecută și și-a rupt un picior", a povestit bătrânica. A mai spus că a auzit de la televizor de coronavirus și că nu trebuie să ieșim din case. "Facem așa cum a spus la televizor. Noi oricum nu plecăm nicăieri. Mai mergem la magazin și la farmacie și atât. Dar nu am găsit măști din cele pe care trebuie să le punem pe față. Am mai văzut pe aici prin sat, la femei. Eu nu am", ne-a mai mărturisit bătrânica.

"Nu știu ce o să se aleagă de noi!"

La farmacia din capătul satului, am găsit însă coadă. Oamenii așteptau afară, la o distanță rezonabilă, cu răbdare. Pe ușă era pus un afiș pe care scris cu litere de-o șchioapă: "Nu avem măști sanitare! Nu avem mănuși chirurgicale!". "Aproape toți clienții caută paracetamol. Și aspirină. Se gândesc să aibă în casă, în caz că vor avea nevoie. Alții mai cumpără medicamentele pe care le iau permanent, precum aspenter sau cele pentru reglarea tensiunii", ne-a declarat farmacista.

În Topraisar, am găsit ceva mai mulți oameni pe stradă, dar nu vârstnici. La supermarketul din localitate unii ieșeau, alții intrau. La farmacie, aceeași coadă, același răspuns: "Nu avem măști, nici mănuși, nici dezinfectant de mâini!".

"Ne-a luat prin surprindere și nu știm ce să facem. Aici, la țară, o ducem încă bine, că mai avem una alta în grădină, mai avem o găină, un ou, ieșim la o gură de aer, ne facem de lucru. Dar la oraș, oamenii ăia stau ca la pușcărie, în casă. Nu știu ce o să se aleagă de noi", s-a plâns o măicuță grăbită, cu o găleată de cartofi într-o mână și câteva mănunchiuri de ceapă verde în cealaltă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3323 secunde