Covid-19 a ajuns la Constanța. "Este extrem de important să se respecte regulile de prevenție!"

2813

Articole de la același autor

Inevitabilul s-a produs și Constanța a intrat, începând de miercuri seară, pe harta orașelor cu cazuri de coronavirus. Un cadru medical a fost testat pozitiv cu Covid-19, iar autoritățile locale și județene s-au văzut nevoite să ia măsuri suplimentare de siguranță. Acestea fac însă un apel la populație să evite aglomerațiile, să nu se panicheze și să se informeze numai din surse sigure. 


Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat miercuri seară, în județul Constanța. Alte 13 persoane se află în carantină și 650 sunt autoizolate la domiciliu. 


Pacientul nr. 39 este un bărbat de 52 de ani, din municipiul Constanța, care declară că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă. Acesta este asistent medical șef la Secția Medicală 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. 


Potrivit prefectului George Niculescu, asistentul medical a fost plecat la Piatra Neamț. "Pe 2 martie a fost în concediu de odihnă, iar pe 3 și 4 martie a fost la muncă. Pe 5 martie a plecat acasă, iar pe 6, 7 și 8 martie a stat acasă. Pe 9 martie s-a dus la Spitalul de Boli Infecțioase pentru un control și i s-a recomandat să facă o radiografie pulmonară. Pe 10 martie a mers la Urgență, unde a făcut-o, iar pe 11 martie s-a prezentat din nou la Spitalul de Boli Infecțioase, unde i s-a recomandat un CT (computer tomograf) și i-a fost recoltată probă de sânge. Apoi a mers din nou la Unitatea de Primiri Urgențe (n.r. - unitatea din cadrul Spitalului Județean Constanța) pentru a face CT. S-a întors apoi la Infecțioase și a rămas acolo. Ulterior a venit rezultatul pozitiv", a precizat prefectul județului Constanța. 


Pregătiri pentru a se asigura asistență medicală continuă 
Tocmai de aceea, imediat după aflarea rezultatului, s-au luat măsuri pentru a dezinfecta spațiile din cele două unități sanitare și de a testa personalul medical care a intrat în contact cu asistentul. De asemenea, soția acestuia a fost supusă testării, din fericire rezultatul a fost negativ. 


Între timp, autoritățile locale fac pregătiri pentru a putea asigura asistență medicală continuă în această perioadă. Primăria municipiului Constanța a pus la dispoziția Direcției de Sănătate Publică peste 120 de cadre medicale. Astfel, începând de ieri, tot personalul medical din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, care, în mod normal, își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ din oraș, participă, sub coordonarea Direcției de Sănătatea Publică, la gestionarea situației legate de noul coronavirus. 
Toate instituțiile publice au anunțat, de asemenea, că au restricționat lucrul cu publicul și au anulat toate audiențele. De asemenea, a fost modificat programul salariaților, astfel încât aceștia să vină și să plece pe rând de la serviciu, evitându-se astfel aglomerarea transportului în comun. 


Amenzi pentru cei care nu respectă izolarea acasă 
Trei amenzi contravenționale, în valoare de 10.000 de lei fiecare, au fost aplicate la nivelul județului Constanța persoanelor care nu au respectat regimul de izolare la domiciliu. 


Sancțiunile au fost impuse în baza HG nr. 857/2011, referitoare la "nerespectarea de către persoane fizice, suspecți și convalescenți de boli transmisibile, contacți și purtători sănătoși de germeni patogeni, a măsurilor stabilite în scopul prevenirii și combaterii bolilor transmisibile", transmite prefectul George Niculescu. 


"Este extrem de important să se respecte regulile de prevenție. Astfel, cetățenii trebuie să știe că izolarea la domiciliu este o acțiune importantă, care poate preîntâmpina răspândirea noului coronavirus. Odată cu intrarea în izolare, timp de 14 zile, persoanele izolate sunt obligate să rămână acasă și să răspundă autorităților, atunci când acestea doresc să facă verificări prin care să se stabilească simptomatologia", precizează prefectul. 


Trebuie reținut faptul că izolarea la domiciliu diferă de conceptul de "carantinare". Carantinarea se face doar în unități stabilite precis la nivelul fiecărui județ, unde pacienții veniți din zonele de risc sunt monitorizați cu atenție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2935 secunde