Credincioșii se pregătesc pentru o nouă mare sărbătoare

221
Credincioșii se pregătesc pentru o nouă mare sărbătoare - inaltarea-1590085254.jpg
În data de 28 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În ceea ce privește praznicul Înălțării Domnului, susșin reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, acesta ne amintește de momentul biblic al finalizării activității pământești a Mântuitorului, la 40 de zile după Paști. Astfel, conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania, Iisus Hristos s-a înălțat la cer în prezența apostolilor, garanție a propriei noastre înălțări.

Sărbătoarea se regăsește printre praznicele împărătești vechi, astfel că prima mențiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că, la Ierusalim, Înălțarea era prăznuită în aceeași zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârșitul secolului al IV-lea.

De asemenea, tot în secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numește "cinstită și mare", iar alte cuvântări găsim la Sfinții Atanasie al Alexandriei și Grigorie de Nyssa. De-a lungul timpului, în unele părți ale țării, din această zi și până la Rusalii, creștinii se salută cu formula "Hristos S-a înălțat!".Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3848 secunde