Criză la Constanţa. „Vom înfiinţa o creşă nouă, în cartierul Palazu Mare!”

450
Criză la Constanţa. „Vom înfiinţa o creşă nouă, în cartierul Palazu Mare!” - fondcrizadelocuricrese1-1612108271.jpg

Articole de la același autor

Este criză de locuri în creşele din Constanţa. Numărul necesar este de trei ori mai mare decât cel disponibil în prezent. Trei unităţi sunt în lucrări de modernizare, pentru a fi mărită capacitatea, o unitate este închiriată de la un privat, iar restul sunt deja supraaglomerate. Autorităţile fac planuri pentru ridicarea a cel puţin două noi creşe, însă proiectele sunt de durată.

Consiliul Local Constanţa a aprobat, recent, 455 de locuri disponibile pentru copiii înscrişi la creşele din municipiu. Însă nu toate acestea vor fi libere când încep înscrierile, în luna mai, pentru că unii copii care merg deja la creşă vor rămâne şi anul următor.

Cuantumul contribuţiei pentru părinţii care au venit mediu lunar brut cumulat peste 700 de lei va fi de 10,24 de lei de copil, pe zi, iar, pentru cei care au doi sau mai mulţi copii în familie, va fi de 5,12 lei pe zi, de copil. De asemenea, părinţii care au venitul mediu lunar brut cumulat cuprins între 225 şi 699 de lei, vor plăti 5,12 lei pe zi, pentru un copil, şi, dacă au doi sau mai mulţi copii, vor plăti 2,56 lei pe zi de copil. Diferenţa dintre cheltuielile totale (1.540 lei de copil) şi valoarea contribuţiei lunare de întreţinere va fi suportată din bugetul local pentru copiii din creşe ai căror părinţi sau susţinători legali au domiciliul în municipiul Constanţa.

Din păcate, şi anul acesta vor rămâne copii nerepartizaţi în creşe, din cauza numărului mic de locuri disponibile. Anul trecut, autorităţile locale au demarat lucrări de mansardare şi modernizare pentru trei creşe din municipiu. Este vorba despre 105 locuri care ar putea fi create, însă este puţin probabil ca imobilele să fie gata anul acesta. De altfel, locurile nici nu se regăsesc în lista disponibilă pentru înscrierile din luna mai.



Se caută imobile


Recent, Primăria Constanţa a demarat un nou proiect, acela de a transforma vechea cantină din cartierul Palazu Mare, de pe strada Tineretului, în creşă. Consilierii locali au aprobat deja schimbarea destinaţiei imobilului. „Pentru că în acea zonă nu există nicio creşă, pentru că în municipiul Constanţa avem un deficit de 800 de locuri, am luat hotărârea să mergem pe acest drum şi acesta este primul proiect pentru înfiinţarea unei creşe noi, de la zero. De asemenea, în scurt timp, vrem să venim cu o nouă propunere pentru o creşă nouă, în altă locaţie”, a anunţat viceprimarul liberal Ionuţ Rusu.

De altfel, autorităţile sunt în proces de identificare de imobile pe care să le poată transforma în creşe. În ce priveşte clădirea de pe aleea Topolog, unde fosta administraţie intenţiona să amenajeze o creşă mare, a fost efectuată etapa de proiectare DALI, pentru aflarea valorii investiţiei şi se aşteaptă aprobarea bugetului pentru eventuala demarare a lucrărilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.538 secunde