Pericol la Constanţa. Şcoli şi grădiniţe în clădiri ce stau să cadă

887

Articole de la același autor

Un cutremur puternic ar fi devastator pentru Constanţa. Nu avem adăposturi, nu există planuri clare de intervenţie, dar şi mai grav este că zeci de şcoli şi grădiniţe funcţionează în clădiri cu risc seismic, despre care autorităţile ştiu, pe care nu le-au evaluat şi nu le-au reparat de ani de zile.

79 de grădinițe și școli din municipiul Constanța funcționează în clădiri construite înainte de 1978. Dintre acestea, doar 15 au fost expertizate tehnic în ultimii cinci ani. Acestea sunt concluziile primelor acţiuni realizate de Comisia pentru reducere a riscului seismic din cadrul Primăriei Constanţa, constituită la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

„Fiecare clădire în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul administrației publice locale va fi evaluată tehnic. Vom vedea, în urma rapoartelor de expertiză, în funcție de încadrarea acestora în clase de risc seismic, unde se impun intervenții urgente. Siguranța copiilor noștri reprezintă o prioritate pentru noi. Nu putem să trecem nimic cu vederea!”, explică preşedintele comisiei, viceprimarul Ionuț Rusu.

În același timp, echipele municipalității realizează inventarul tuturor clădirilor publice cu potențial risc seismic din municipiul Constanța. Expertize tehnice se vor efectua și la imobilele aflate în administrarea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanța. Acestea sunt amplasate preponderent în zona peninsulară și centrală a orașului și sunt construite în prima jumătate a secolului al XX-lea, după proiecte tehnice elaborate fără prescripții tehnice de protecție antiseismică. În urma rapoartelor de expertiză se vor stabili intervențiile necesare și se va realiza încadrarea acestor imobile în clase de importanță și risc seismic.

Planuri întârziate

Din păcate, situaţia clădirilor cu risc seismic se tot analizează de ani buni fără ca să se ia şi măsuri. Tot ce s-a făcut până acum sunt cârpeli. Autorităţile s-au rezumat la inventarii şi statistici şi, deşi lista unităţilor de învăţământ care funcţionează în clădiri vechi şi şubrede era ştiută de Serviciul de Protecţie Civilă din cadrul primăriei, nu doar că nu au fost demarate lucrări, dar nici măcar nu au fost realizate planuri pentru a le reabilita şi stabiliza.

„Comisia pentru reducerea riscului seismic, recent înființată la nivelul Primăriei Constanța, se întrunește săptămânal. Scopul acestei comisii este identificarea celor mai bune instrumente și soluții pentru punerea în siguranță a patrimoniului natural și construit de pe teritoriul municipiului Constanța pentru protejarea cetățenilor, creșterea calității vieții și pentru prevenirea, gestionarea și reducerea riscurilor generatoare de situații de urgență specifice, respectiv seism, alunecări de teren etc”, a mai spus viceprimarul Ionuţ Rusu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3364 secunde