Cu ochii pe plajele de pe litoral. Cine respectă legea și ce riscă "haiducii"

919
Cu ochii pe plajele de pe litoral. Cine respectă legea și ce riscă
În plin sezon estival, operatorii de plaje sunt ținuți din scurt de inspectorii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, pentru a-și respecta turiștii, dar și legislația în vigoare.

De la sfârșitul lunii iunie și până în prezent, reprezentanții ABADL au efectuat 368 de controale și au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale, din care 12 avertismente și 30 de amenzi în valoare de 91.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru neaduce-rea la îndeplinire, la termenele stabilite, a măsurilor impuse anterior.

"Au fost verificate modul în care sunt respectate obligațiile contractuale ale utilizatorilor de plajă, urmărind respectarea legislației în domeniul gospodăririi apelor și gospodăririi integrate a zonei costiere, precum și dotările de plajă, cu respectarea suprafețelor, gradul de igienizare, existența panourilor cu instrucțiuni și respectarea sectoarelor de agrement nautic pentru siguranța turiștilor. Pe lângă această activitate, inspectorii analizează toate sesizările primite prin dispecerat sau de la alte instituții", a declarat directorul ABADL, Adrian Chera.

Inspectori aduși din țară

Potrivit acestuia, în perioada sezonului estival, echipele de inspectori de la ABADL sunt sprijinite în acțiunile de control de colegii de la cele zece Administrații Bazinale de Apă din țară și de cei de la Administrația Națională Apele Române.

"Rolul inspecției din cadrul ABADL este de îndrumare și control și nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficiențelor constatate, cum ar fi igienizare defectuoasă, dezafectare, nerespectarea PUZ-ului etc., iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire, operatorul de plajă este sancționat", a mai spus directorul Adrian Chera.

Mai puține alge

În ce privește fenomenul de înflorire algală, în ultimele două săptămâni, acesta nu a mai avut aceeași intensitate ca la începutul lunii iulie, când numai în sudul litoralului au fost colectate peste 6.000 de tone de alge. Astfel că, de la începutul anului și până în prezent, au fost adunate de pe întreg litoralul 21.265 de tone de alge.

"Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat, cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajații instituției noastre strâng algele depuse pe sectoarele de plajă libere de contract (neînchiriate) și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depășește capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, ABADL acționează în continuare în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu 45 de muncitori și peste 20 de utilaje (cinci încărcătoare frontale, cinci tractoare de remorcă, șapte basculante de diferite capacități și patru buldoexcavatoare). Strângerea algelor se face pe toată linia țărmului, din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea, pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății", a completat directorul ABADL. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6185 secunde