Cum divorțezi dacă unul dintre soți este plecat în străinătate

1755
Cum divorțezi dacă unul dintre soți este plecat în străinătate - divorturi-1479229747.jpg

Articole de la același autor

Tot mai mulți români își caută rostul peste hotare, în speranța unei vieți mai bune. Unii ajung însă să renunțe la familia din țară și să divorțeze, găsindu-și fericirea în altă parte. Cauzele care pot conduce la divorț sau separare legală, ca și aspectele practice ale procedurii propriu-zise, diferă mult de la o țară la alta.

Totuși, există o serie de norme euro-pene care se aplică în situațiile în care sunt implicate două sau mai multe țări - de exemplu, dacă soții locuiesc în țări diferite. Aceste norme precizează ce instanțe sunt competente de la caz la caz. Partenerii pot solicita divorțul sau separarea legală de comun acord sau individual.

Cererea de divorț poate fi adresată instanțelor din țara în care locuiesc partenerii, din țara în care aceștia au locuit împreună ultima dată - dacă unul dintre parteneri mai locuiește acolo, din țara în care locuiește unul dintre parteneri - dacă cererea se înaintează de comun acord, din țara în care locuiește partenerul, din țara de origine a ambilor parteneri sau din țara în care locuiește reclamantul, dacă acesta a locuit acolo cel puțin șase luni înainte de a depune cererea de divorț și dacă este cetățean al țării respective. Dacă reclamantul nu este cetățean al țării respective, trebuie să fi locuit acolo timp de cel puțin un an înainte de a solicita divorțul.

Prima instanță judecătorească la care s-a depus cererea (în condițiile menționate deja) este cea care are competența de a se pronunța în privința divorțului. Instanța care poate să transforme o separare legală în hotărâre de divorț (în țările în care acest lucru este posibil) este instanța din țara UE care s-a pronunțat în privința separării legale.

Instanța respectivă se va pronunța și în ceea ce privește autoritatea părintească.

Întrebați un avocat!

Dacă sunt implicate mai multe țări, legislația aplicabilă în cazul divorțului dumneavoastră nu este neapărat legislația țării în care ați depus cererea de divorț.

"Este recomandabil să consultați un avocat pentru a afla ce legislație se aplică în situația dumneavoastră, cum se poate soluționa un eventual conflict între legislații și cu ce consecințe", explică Sorin Mierlea, președintele Asociației de Protecția Consumatorilor - InfoCons.

Recunoașterea în străinătate a divorțurilor

Hotărârile privind divorțul sau separarea legală pronunțate într-o țară a UE sunt recunoscute în celelalte state membre, fără să fie nevoie de o procedură specială. Excepție face Danemarca. Normele UE privind divorțul și separarea legală (de exemplu, în materie de instanțe competente și recunoaștere) nu se aplică în Danemarca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Iulie 2015
Stire din Monden : DIVORȚ BOMBĂ!
Pagina a fost generata in 0.4302 secunde