Cum este protejată Rezervația Marină Vama Veche - 2 Mai

477

Articole de la același autor

La începutul acestei săptămâni, reprezentanții Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" au instalat, la Vama Veche, în imediata apropiere a Cherhanalei din nordul stațiunii, Centrul Mobil de Informare al Rezervației Marine Vama Veche - 2 Mai. În calitate de custozi ai singurei Rezervații marine de pe litoralul românesc, care se suprapune peste situl Natura 2000 ROSCIO269, cercetătorii INCDM "Grigore Antipa" au sarcina de a asigura un bun management al acestei zone protejate.


"Cum protecția naturii și turismul intensiv nu se împacă de cele mai multe ori, soluția este reprezentantă de informarea activă și educarea turiștilor care își petrec concediul în imediata vecinătate a Rezervației Marine Vama Veche - 2 Mai. Mulți dintre cei care frecventează zona nu cunosc faptul că marea în care se scaldă adăpostește peste 250 de specii de floră și faună marină", a explicat dr. ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului "Grigore Antipa". 


În acest sens, custozii de la INCDM "Grigore Antipa" Constanța informează constant turiștii și îi instruiesc pentru a practica un turism priete-nos cu mediul marin și costier. De asemenea, copiii de la Școala gimna-zială din 2 Mai se implică activ în aceste activități de educație ecologică. La începutul acestei săptămâni, ei au împărțit și completat chestionare pe plaja din dreptul localității 2 Mai, pentru a afla care este atitudinea turiștilor față de deșeurile de pe plajă și din apă. În plus, elevii au curățat plaja dintre 2 Mai și Vama Veche, de unde au strâns zeci de saci cu peturi. 


Rezervația Marină Vama Veche - 2 Mai a fost înființată în anul 1980 și a fost declarată sit de importanță comunitară (SCI) în anul 2007, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.


Scopul rezervației este acela de a proteja și conserva habitatele marine importante, precum și flora și fauna marine, cuprinzând peste 250 de specii. "Rezervația Marină Vama Veche - 2 Mai reprezintă o combinație aproape unică pe litoralul românesc, prezentând o varietate de substraturi pe care le au la dispoziție speciile, permițând o amplă dezvoltare a acestora, astfel că zona constituie un adevărat "mozaic" al habitatelor", a mai adăugat Simion Nicolaev.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Iulie 2014
Stire din Eveniment : Țigări confiscate la Vama Veche
Pagina a fost generata in 0.59 secunde