Cum își pot găsi constănțenii un job peste hotare

1109
1
Cum își pot găsi constănțenii un job peste hotare - 28ed3995f95af51f2a41460ed0be12fc.jpg
Cu greu se mai găsește un loc de muncă în țară. Așa că, tot mai mulți constănțeni s-au hotărât să-și încerce norocul peste hotare. Sunt mii de doritori, după cum arată statisticile ținute de firmele de plasare a forței de muncă în străinătate, dar numărul celor care îndeplinesc criteriile impuse de angajatorii străini este extrem de redus.
Șomajul este în floare în țara noastră. Statisticile ținute de instituțiile statului arată că rata șomajului ar fi pe o pantă descen-dentă, dar constănțenii nu le dau crezare: abia dacă își găsesc de muncă, iar dacă totuși au norocul și reușesc să se angajeze, chiar și temporar, salariul nu le ajunge nici măcar pentru a acoperi utilitățile.
Este lesne de înțeles, în aceste condiții, că toți speră la un job peste hotare. Iar de anul trecut, numărul celor care s-au adresat firmelor de plasare a forței de muncă în străinătate este în creștere. În județul nostru sunt 82 de astfel de firme, iar numai în ultimele trei luni din 2010 (ultima perioadă raportată către Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța) au înregistrat în bazele de date peste 4.800 de persoane interesate să plece în afară. Puțin peste 2% dintre acestea au reușit însă să obțină jobul sperat. "Firmele de plasare au semnat contracte de mediere cu 166 de persoane, dintre cele înregistrate, iar în final au fost angajate 99 de persoane, dintre care 73 bărbați și 26 femei", ne-a declarat Maria Petrică, șef serviciu Relații de Muncă, în cadrul ITM Constanța.
Motivele pentru care sunt atât de puțini angajați sunt diverse: în cele mai multe cazuri, solicitanții nu îndeplinesc criteriile cerute de firmele din străinătate (nu cunosc limba, nu au calificarea necesară sau anii de experiență ceruți); sunt însă și cazuri când constănțenii renunță la posturi, nemulțumiți de condițiile impuse sau firmele din străinătate se răzgândesc în ultimul moment.

Taxa de mediere -
între 100 și 400 de euro
Sunt mulți cei care vor să-și încerce norocul peste hotare, în căutarea unui loc de muncă. Odată ajunși la firma de mediere, află că trebuie să plătească o taxă pentru serviciile ce le sunt oferite. Abia dacă au bani pentru a achita întreținerea sau pentru a pune mâncare pe masă, darămite să plătească între 100 și 400 de euro agenției de plasare. În plus, cu toții se tem să nu fie țepuiți, să rămână și fără bani, și fără slujbă.
Inspectorul ITM Constanța, Maria Petrică, ne-a prezentat care sunt pașii pe care îi urmează o persoană care dorește să se angajeze peste hotare și care sunt aspectele cărora trebuie să le acorde o deosebită atenție. "Agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate trebuie să aibă, obligatoriu, acest obiect de activitate și codul CAEN 7810. Apoi, să fie înregistrate la In-spectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia își au sediul social. Noi avem afișată, pe pagina web, cât și la sediul instituției, lista cu firmele de mediere din județul Constanța. Iar cei interesați pot suna la noi să solicite informații despre aceste firme", a afirmat inspectorul. Atenție, însă: "Faptul că o firmă de plasare se află pe această listă nu este o garanție a seriozității lor. Înseamnă doar că sunt cu bună intenție, că lucrează corect, dar nu este o garanție a faptului că le vor găsi oamenilor slujbele dorite peste hotare", a subliniat reprezentantul ITM.

Taxa este legală, dar aveți grijă când o plătiți!
Cât privește banii pe care îi solicită aceste firme, Maria Petrică a arătat că potrivit art. 7 din Legea 156/2000, care reglementează activitatea firmelor respective, este legal să se perceapă o sumă pentru serviciile prestate. Trebuie să aveți însă grijă când plătiți această taxă și ce semnați. "În prima etapă, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt înregistrate în baza de date a firmei. Pentru această operațiune nu se percepe nicio taxă! Abia apoi, când se găsește o ofertă de muncă, între firmă și persoana interesată se semnează un contract de mediere, prin care firma se obligă să găsească un loc de muncă, se menționează termenul îl va găsi. Numai după încheierea acestui contract se vorbește de mediere. Înainte să semnați, nu dați niciun ban!", a atras atenția inspectorul de muncă. În respectivul contract de mediere se poate stipula și faptul că solicitantul își va primi banii înapoi dacă firma de mediere nu respectă condițiile la care s-a angajat.
Al treilea pas este semnarea contractului individual de muncă cu firma din străinătate, atunci când a fost obținut job-ul. Contractul trebuie încheiat înainte de plecarea din țară (obligatoriu!) și trebuie să fie în limba română și să conțină: valoarea salariului, perioada angajării, condițiile de muncă și de cazare. Dacă nu sunt respectați acești pași și din acte lipsesc elementele menționate, inspectorii de muncă vă sfătuiesc să nu semnați și să-i sesizați.

Comentează știrea

Alexandru
28 decembrie 2014
Legea 156/2000

`Aceste firme sunt tzepe deoarece prim-tzeparul Adrian Nastase a scos de sub controlul statului aceste firme. O43/2002, HG850/2002, L592/2002.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5741 secunde