Cum poți să îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie

2761
4
Cum poți să îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie - cumpotisaiticompletezi2-1392556587.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care doresc să se pensioneze pentru limită de vârstă sau intenționează să solicite pensionarea anticipată, dar nu au stagiul de cotizare complet au posibilitatea de a-și plăti benevol contribuția necesară pentru a se încadra în condițiile legale de pensionare. 
Astfel, dacă unei persoane îi lipsesc câteva luni pentru completarea stagiului necesar pensionării, se poate adresa Casei Județene de Pensii pentru a încheia un contract de asigurare socială. În baza acestui contract, își va plăti lunar contribuția legală, apoi își va putea depune dosarul de pensionare. 
Conform legii, se poate asigura în sistemul public de pensii, pe baza unui contract de asigurare socială, orice persoană care dorește să-și completeze stagiul de cotizare sau să își completeze venitul de asigurat. Prevederile Legii Bugetului asigurărilor de stat precizează că acea contribuție lunară de asigurări sociale este de 31,3 la sută din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35 la sută din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de cinci ori câștigul salarial mediu brut. 
Pentru anul 2014, câștigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 de lei. Venitul minim la care vă puteți asigura de la 1 ianuarie 2014 este de 804 lei, astfel încât contribuția minimă datorată este de 252 de lei. 


Se poate plăti și anticipat 
Contractul de asigurare socială se încheie la Casa Județeană de Pensii și cuprinde: datele de identificare ale asiguratorului și ale persoanei asigurate, adresa asiguratului, condițiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuție, cuantumul contribuției de asigurări sociale, contul în care se plătește contribuția de asigurări sociale, termenul de achitare), obligațiile asiguratorului și ale asiguratului, precum și clauzele contractuale. 
Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata. Contribuția se poate plăti și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situații, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata. Contractul de asigurare socială intră în vigoare la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii. 
În cazul rezilierii contractului, contribuția de asigurări sociale achitată nu se restituie, stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii se valorifică la stabilirea dreptului la pensie. 


Comentează știrea

ireland hermes handbags
18 mai 2014
ireland hermes handbags

hermes outlet belgie Stiri Social : Cum poți să îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online ireland hermes handbags http://www.thrillingthyphoon.be/images/ireland-hermes-handbags-poland-hermes-handbags-3723.aspx

MBT Changa Shoes
3 iunie 2014
MBT Changa Shoes

mbt shoes tunisha black Stiri Social : Cum poți să îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Changa Shoes http://www.ceadesbolivia.org/mbt-online/muller-godschalk-mbt-shoes.asp

hellenic hermes handbags
4 iunie 2014
hellenic hermes handbags

hermes purse forum hong kong Stiri Social : Cum poți să îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online hellenic hermes handbags http://www.vertexca.ca/replica-chocolate-hermes-handbags-handbags-2-on-sale-6.asp

MBT Karibu Shoes
6 iunie 2014
MBT Karibu Shoes

mbt shoes kuwait Stiri Social : Cum poți să îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Karibu Shoes http://www.shadowpurr-r-rpress.com/mbt-shoes/sell-mbt-shoes-company.asp

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Social : Bani mai mulți pentru pensionari
Pagina a fost generata in 0.5546 secunde