Paralelă între zonele istorice din Constanța, Sibiu și Brașov

Cum și-a bătut joc Mazăre de istoria Constanței

3716
1
Cum și-a bătut joc Mazăre de istoria Constanței - 7ad8d402fc24da1cb2e80f3ae0f04efd.jpg
Istoria se prăbușește la Constanța. Centrul vechi arată ca după bombardamente. Clădirile pline de istorie, ale căror arhitectură ne poartă în timp, sunt distruse. Nu mai au acoperișuri, nu mai au ferestre, nu mai au ziduri. Sunt părăsite, în agonie, lăsate să moară singure. De ani de zile administrația locală le ignoră, în ciuda strigătelor disperate ale constănțenilor, supărați că odată cu ele piere și istoria lor.
De altfel, întreg orașul Constanța este o dărăpănătură. Cazinoul de pe faleză este o epavă, malul portului și strada Traian stau să cadă, parcurile, cele puține care au mai rămas, sunt îngrijite numai în perioada electorală, trotuarele nu există, gardurile cimitire-lor ucid oameni. Toate arată ponosit și neîngrijit în Constanța. Cu câteva lalele și câțiva brăduți la intersecții, și acelea cumpărate la suprapreț, nu schimbă fața unui oraș ruină.
Singurii care sunt mulțumiți de ceea ce a făcut Mazăre în și pentru Constanța sunt cei care nu au vizitat alte orașe din țară, care nu au avut ocazia să vadă Sibiul, Brașovul, Iașul, Clujul. Sunt orașe istorice, dar istoria lor a rămas la loc de cinste, acolo unde trebuie. A fost conservată și pusă în valoare astfel încât să se bucure de ea și locuitorii, dar și să atragă turiștii. Alți edili s-au descurcat, au putut, au avut bani, au găsit fonduri și legi care să le permită să-și îngrijească istoria. Primarul Mazăre nu a făcut nimic, absolut nimic pentru istoria noastră. Poate nici nu știe că mai există un cartier la sud de Primărie. Mașinile sale luxoase nu se potrivesc cu străduțele înguste și pietruite ale Constanței. Probabil că nu a trecut niciodată pe acolo.
Vă prezentăm spre comparație câteva imagini din Constanța și câteva din Brașov și Sibiu, acolo unde administrația locală a știut să conserve istoria și să o folosească în interesul său.
Clădirile șubrede, fără acoperiș, fără ferestre din Constanța contras-tează izbitor cu cele din alte orașe. Acolo se vede un tot unitar. Toate imobilele, fie ele construite secolele trecute, fie mai recente, au aceeași înălțime, au acoperișurile la fel, sunt vopsite la fel. Piața principală este loc de promenadă și de petre-cere a timpului liber. Există bănci unde să te odihnești, există magazine, cofetării, restaurante. Există viață în centrele istorice. La noi e doar mizerie și ruină.

Comentează știrea

Cetatean
30 iulie 2017
X

Un jeg de om

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3211 secunde