Cum te ajută psihologul și de ce ar trebui să apelezi la unul

217
Cum te ajută psihologul și de ce ar trebui să apelezi la unul - psihologbanner-1627378049.jpg

Articole recomandate

Ce funcții are un psiholog

Înainte de a vedea cum poate ajuta un psiholog, este esențial să știi ce este un psiholog. Intră pe putereamintii.ro și vei găsi mai multe explicații care să te ajute să îți faci o idee generală despre serviciile psihologilor.

Un psiholog este profesionistul calificat prin formarea universitară formală în psihologie, care este dedicat practicării psihologiei. Psihologia, pe lângă faptul că este o profesie, este, de asemenea, o știință care se ocupă cu studiul și analiza comportamentului uman, înțeles într-un sens global, adică învățarea, emoțiile, comportamentele și procesele mentale ale oamenilor, atât individual, cât și în grupuri.

La nivel academic, pentru a obține diploma necesară pentru practica psihologiei, este nevoie de 6 ani de studii universitare pentru a deveni psiholog, dar în realitate, psihologii au nevoie de mai mulți ani de studiu și de formare, în care să se specializeze în mai multe domenii.

Prin urmare, avem de-a face cu profesioniști care au abilitățile necesare pentru a ajuta oamenii să facă față într-un mod eficient problemelor vieții lor, precum și sănătății lor mentale.

Cu toate acestea, nu avem de-a face cu un grup omogen de profesioniști, deoarece există mai multe abordări și tipuri de terapie psihologică, precum și o gamă largă de tehnici în cadrul fiecărei abordări. Diferitele abordări psihologice sunt încadrate și dezvoltate în investigațiile științifice anterioare și sunt produsul dezvoltării și evoluției constante atât teoretic, cât și practic, punând persoana, circumstanțele și obiectivele lor în centrul studiului în sine. Comportamentul dependent poate fi eliminat și el tot la psiholog și tot la cabinet poți afla de exemplu cu ce să înlocuiești fumatul, cum să faci față stresului, cum să gestionezi atacurile de panică și lista poate continua.

Psihologii ajută cu o mare varietate de probleme, indiferent dacă sunt one-off sau cronice. Găsim terapii pentru tratarea depresiei, anxietății, stresului, gestionării furiei, impulsurilor etc.

Ei pot ajuta la gestionarea problemelor neașteptate care apar brusc, cum ar fi durerea la moartea unui membru al familiei, stresul unui nou loc de muncă, depresia și pierderea stimei de sine în fața intimidării la locul de muncă sau la școală. De asemenea, pentru a rezolva dinamica problematică stabilită de-a lungul timpului, cum ar fi cele ale relațiilor de familie sau de cuplu, psihologul poate veni cu un ajutor foarte important.

Formarea psihologilor include efectuarea și interpretarea evaluărilor, astfel încât să poată fi prezentată o viziune mai largă asupra individului și un diagnostic al unei tulburări mai precis, nu numai pentru interesul subiectului evaluat (abilitățile, punctele lor forte, punctele slabe, aptitudinile, personalitatea), ci și în fața terților care necesită o astfel de evaluare, de exemplu, într-un studiu.

Cel mai eficient mod de a obține ajutor de la un psiholog este prin terapie sau psihoterapie. Există multe școli terapeutice, de la prima până la a treia generație. Obiectivul este de a alege tipul de terapie care se potrivește cel mai bine problemei pacientului său setului de simptome fără a lăsa deoparte preferințele pacientului.

Terapia poate fi individuală sau mai multe persoane pot participa simultan, cum se întâmplă la cupluri, terapia de familie sau chiar de grup.

Deși cea mai răspândită este terapia cognitiv-comportamentală, este obișnuit ca profesioniștii să exercite terapii mixte în care sunt combinate diferite stiluri.

Prin terapie, psihologul te ajută să te simți mai bine, să îți eliberezi povara emoțională prin verbalizarea problemelor tale în fața cuiva care nu este acolo să te judece, ci să te ajute. Te va învăța instrumente și strategii, astfel încât să poţi gestiona conflictele care apar, precum și să le percepi într-un mod diferit, mai adaptabil.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6408 secunde