Cum vă puteți pensiona înainte de limita de vârstă

11120
5
Cum vă puteți pensiona înainte de limita de vârstă - pensionare-1357293656.jpg
Salariile din ce în ce mai mici, stresul de la serviciu din ce în ce mai mare, dar și nesiguranța locului de muncă îi determină pe mulți constănțeni să se întrebe dacă nu cumva le-ar fi mai bine dacă s-ar pensiona. Mulți au adunat zeci de ani de vechime și, deși nu au împlinit încă vârsta standard reglementată de lege, ar putea să se pensioneze anticipat. Ei trebuie doar să aibă mai puțin de cinci ani până la împlinirea vârstei standard, dar să fi atins stagiul complet de cotizare.


Din cei peste 130.000 de pensionari aflați în plată, în prezent, în județul Constanța, peste 3.000 sunt pensionari înainte de limita de vârstă. Pensionarea anticipată poate fi parțială, în cazul în care persoana a depășit cu mai puțin de opt ani stagiul complet de cotizare, caz în care se aplică o penalizare, sau simplă, dacă au trecut mai mult de opt ani de la atingerea stagiului prevăzut la momentul respectiv. 


Cu și fără penalizări


Conform legii, pensia anticipată parțială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Procentul de diminuare, în cazul pensiei anticipate parțiale, se determină prin înmulțirea numărului de luni de anticipare cu 0,75%. Fracțiunile de lună se întregesc la lună.


La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parțiale nu se au în vedere perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condițiile absolvirii acestora și a satisfăcut serviciul militar, ca militar în termen sau militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat.


"Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", precizează Cristina Samoilă, directorul Casei Județene de Pensii din Constanța.


Ce acte vă trebuie


Dosarul pe care îl depuneți la ghișeele CJP trebuie să conțină cererea pentru înscrierea la pensie anticipată parțială, carnetul de muncă (original și copie), carnetul de asigurări sociale (original și copie), alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă, adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv sau individual de muncă pentru perioada 1 aprilie 1992 - 1 aprilie 2001, adeverința privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare, adeverința din care să rezulte data încetării calității de asigurat și alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie. 


"Cererea, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor. În cazul persoanelor prevăzute la art 5 alin (1) pct. I, II, III și IV din Legea nr. 19/2000, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare, se depune de către angajator sau de către instituția care efectuează plata drepturilor de șomaj, după caz, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare", mai precizează Cristina Samoilă.


Interzis la alte venituri! 


Atenție, însă, odată ce ați devenit pensionari anticipat, nu mai puteți să vă răzgândiți și să doriți să lucrați din nou. Legea este foarte strictă în acest sens: pensia anticipată nu poate fi cumulată cu niciun fel de alte venituri de natură profesională. Așadar, singurul venit pe care îl veți avea va fi pensia.


Comentează știrea

viorica
4 ianuarie 2013
intrebare

am citit ca incepand cu 01.01.2013 se modifica art.65 cu penalizarea la pensia anticipate in functie de perioadele de cotizare in plus.exp.intre 7-8 ani penalizarea 0.05% .multumesc ptr.raspuns daca este corect.

Mohonea Valentina
28 august 2013
pensionare anticipata partiala

Buna ziua, ve rog sa i-mi spuneti daca am fost angajata la o societate cu program normal de 8 ore si la alta societate cu program de2 ore atunci cind solicit iesirea la pensie anticipata partiala ,se vor lua in calcul si cele 2 ore lucrate suplimentar(am lucrat 4 ani) va multumesc

nicolae cadar
17 noiembrie 2013
pensionarea anticipata

eu am 50 de ani si am lucrat la o fabrica chimica 17 ani cotizati in grupa 1, mai am lucrati 10 ani in spania ,as vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat. Va multumesc.

Munteanud Doina
16 iulie 2014
Pensionare anticipata

Buna ziua, M-am nascut pe 24.04.2014, am in total 27 ani si 5 luni de ani de vechime, 9 luni de somas si Facultatea de Arte 5 ani la zi.Conform tabelului ar trebui sa ma pensionez pe 01.01.2018, deci peste 3 ani. Ca sa am stagiul complet la vechime ar mai trebui sa lucrez in plus inca 10 luni. As putea sa ma pensionez anticipa in cazul acesta si cum va fi afectata pensia,daca voi fi penalizata pana la efectuarea stagiului complet de timp si cotizatie si cu cat voi fi penalizata. Asvea sa stiu daca dupa implinirea anilorde dreptde iesire la pensie voi prinmi pensia intreaga. Va multumesc. Doina Munteanu

Anghel
7 iulie 2017
pensionare anticipata

Daca v-ati nascut in data de 24/04/2014, nu aveti dreptul la pensie deoarece aveti doar varsta de 3 ani.

Răspuns la: Pensionare anticipata
Adăugat de : Munteanud Doina, 16 iulie 2014
Buna ziua, M-am nascut pe 24.04.2014, am in total 27 ani si 5 luni de ani de vechime, 9 luni de somas si Facultatea de Arte 5 ani la zi.Conform...

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Septembrie 2012
Stire din Social : Rămânem fără pensii!
Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Social : "Nu mai putem! Peste tot suntem goniți"
Pagina a fost generata in 0.1931 secunde