Rămânem fără pensii!

744
Rămânem fără pensii! - itmcasapensiicoadaghiseuaglomera-1348084856.jpg
Numărul salariaților este mai mic decât cel al persoanelor care primesc diferite prestații sociale în sistemul public. Astfel, există un deficit al bugetului de pensii și, de multe ori, bugetul de stat trebuie să contribuie la susținerea sistemului public de pensii. Dacă raportul se va menține în continuare așa, este posibil, ca, la un moment dat, în anii următori, statul să nu mai aibă bani să plătească pensiile vârstnicilor. 


Ideea a fost lansată ieri de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Ileana Ciutan. Aceasta s-a arătat îngrijorată de raportul între numărul persoanelor care primesc prestații în sistemul public și numărul salariaților, care este în prezent de 0,7 la sută. Potrivit acesteia, numărul persoanelor active în sistem este de 4,7 milioane, în timp ce numărul celor care primesc prestații în sistemul public se ridică la 5,7 milioane. "Această reducere a numărului celor care lucrează influențează negativ susținerea sistemului public, iar alternativa către sistemul adminis-trat privat este nu numai necesară, ci și obligatorie", a subliniat Ileana Ciutan.

Deficit la sistemul public de pensii

În opinia președintelui CNPAS, România a introdus foarte târziu Pilonul al doilea, care preia, practic, o parte din contribuția individuală, dar care va începe să acorde pensii abia peste 15 - 20 de ani, poate chiar 25 de ani, perioadă în care presiunea exercitată asupra sistemului public de pensii se va menține sau poate crește, având în vedere că sectorul se confruntă cu multe probleme cum ar fi acest număr redus de salariați din ce în ce mai mic și un număr mare de beneficiari de prestații în sistemul public.

"Introducerea pensiilor private obligatorii au dus la crearea unui deficit în sistemul public de pensii, dar s-au pus bazele unui sistem bazat pe capitalizare, care urmează să asigure venituri suplimentare la bătrânețe, dar și bazele pentru schimbarea persoanelor active, în special a tinerilor, care ar trebui să învețe cultura financiară, ar trebui să învețe să economisească, ar trebui să își asume responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea veniturilor pentru viitor și a unei bătrâneți cu susținere financiară corespunzătoare", a menționat Ciutan. Potrivit acesteia, deficitul la fondul de pensii se va menține în 2012 la nivelul celui din 2011, respectiv la aproximativ 13 miliarde de lei.

Strategie pentru viitor

Actuala strategie CNPAS pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul public de pensii vizează reducerea numărului beneficiarilor de prestații, creșterea treptată a vârstei de pensionare, îngrădirea accesului la anumite forme de pensionare - cum ar fi pensia de invaliditate, unde s-au introdus criterii mai stricte de acces, precum și accesul la pensia anticipată, unde s-au mărit foarte mult procentele de penalizare.

Președintele Casei Naționale de Pensii consideră că, pentru generațiile viitoare, este necesar să se ia în calcul o diversificare a surselor de finanțare a pensiilor, dezvoltarea sistemelor de pensii administrate privat, formarea pe termen mediu și lung a unei strategii comune a sistemului pu-blic de pensii cu sistemul administrat privat.

Un pensionar constănțean la 1,29 angajați

Situația este gravă atât la nivel național, cât și în județul Constanța. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică, în județul nostru numărul salariaților depășește cu puțin pe cel al pensionarilor. "Numărul salariaților din județ, în luna iulie 2012, era de 176.800 de persoane. În același interval numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat, fără agricultori, a fost de 136.846 de persoane", a precizat purtătorul de cuvânt al DJS Constanța, Nicoleta Trandafir.

Previziuni pesimiste are și vicepreședintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu. Acesta crede că "în momentul în care persoanele născute în perioada 1966 - 1971 vor ieși la pensie nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Social : "Nu mai putem! Peste tot suntem goniți"
Pagina a fost generata in 0.378 secunde