Cursă cu obstacole pentru copiii cu dizabilități care vor să ajungă la școală, în Constanța

434

Articole de la același autor

O stradă în pantă, plină de gropi și pietre, care se transformă într-o reală pistă cu obstacole. Această porțiune, care nu are mai mult de 200 de metri, le ridică reale probleme copiilor cu probleme locomotorii, dintre care mulți cu bastoane sau scaune rulante, care vor să ajungă să învețe, la Centrul de Educație Incluzivă "Albatros".

În jur de 350 de elevi vor frecventa cursurile școlare de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Albatros", din municipiul Constanța, de la jumătatea lunii septembrie. Iar dacă la alte școli, elevii mai strâmbă din nas când vine vorba de mers la școală, elevii de aici așteaptă cu nerăbdare începerea cursurilor. Mulți dintre ei au diverse deficiențe, locomotorii sau psihice, și așteaptă cu bucurie prilejul de a merge la școală în primul rând pentru a socializa cu alți tineri, pe lângă oportunitatea de a învăța lucruri noi.

Începutul noului an școlar, pe lângă provocările pe care le aduce, în contextul pandemiei de coronavirus, îi va expune pe copiii și tinerii elevi ai centrului la o problemă mai veche: accesul dificil în curtea instituției. Căci, după cum a semnalat părintele unui băiat țintuit într-un scaun rulant, de ani buni se așteaptă asfaltarea a aproximativ 200 de metri de stradă, din dreptul unității școlare. Cuvintele părintelui sunt dureroase și descriu cât de dificilă este, inclusiv la acest nivel banal, al accesului într-o școală, incluziunea copiilor cu dizabilități în comunitate.



"Au destule obstacole în viață…"


"Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă «Albatros» se află pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea, la numărul 5. Strada a fost asfaltată. De fapt, mai multe străzi din cartier au fost reabilitate. Dar în fața intrării elevilor în școală, pe o porțiune de aproximativ 200 de metri, este un adevărat test de rezistență fizică și psihică, atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Este o porțiune de stradă în pantă, plină de gropi, un coșmar pentru un om fără probleme medicale, darămite pentru un copil cu probleme de deplasare, care merge cu cârje sau care se află într-un scaun cu rotile și trebuie împins. Imaginați-vă că trebuie să duceți sau să luați copilul de la școală. Un copil aflat într-un scaun rulant. Și mai imaginați-vă că a plouat, iar drumul s-a umplut de noroi. Sau că este polei. De fapt, poate să fie și o zi însorită de vară, căci pietrele și gropile fac ca drumul să fie plin de obstacole. Li se pun suficiente obstacole în viață, din cauza dizabilităților pe care le au, măcar accesul la școală să le fie ușurat", ne-a semnalat tatăl unui elev al centrului, cititor al ziarului "Cuget Liber".

Vizavi a fost tabără de nomazi, "curățată" de primărie

La rândul lor, reprezentanții Centrului Școlar de Educație Incluzivă "Albatros" spun că s-au găsit soluții pentru ca și elevii cu dizabilități, pentru care accesul pe intrarea respectivă este dificilă, să ajungă în clase.

"Elevii respectivi au acces în curtea instituției pe la intrarea principală, dintre blocuri. Noi sesizări în scris nu am făcut către administrația publică locală, pentru că am constatat că s-a lucrat în zonă și am crezut că se va asfalta și porțiunea aceasta de stradă. Nu cred că este vorba despre rea voință, ci, cel mai probabil, se așteaptă definitivarea situației terenului viran de vizavi de centru, unde se pare că ar urma să înceapă lucrări", ne-a precizat Nicoleta Luminița Ristea, directorul centrului.

De menționat că terenul viran respectiv aparține Armatei și, în ultimii ani, au fost mai multe discuții să fie înălțate locuințe de serviciu. Cert este că demararea lucrărilor a întârziat să înceapă, iar porțiunea de stradă a rămas plină de gropi…

Pe de altă parte, nu se poate să nu punctăm că, în ultimii ani, zona respectivă a beneficiat de atenția administrației publice locale. Pe terenul respectiv se tot aciuau nomazi, care-și făceau tabere ilegale și adunau grămezi de gunoaie. În urmă cu zece ani, ferestrele claselor nu puteau fi deschise, din cauza mirosului pestilențial. În ultimii ani, însă, zona a fost curățată, gunoaiele adunate, iar nomazii alungați de cum își făceau apariția. Părinții speră ca și doleanța lor, privind asfaltarea străzii, să fie auzită.

Ne-am adresat reprezentanților administrației locale în vederea obținerii unui punct de vedere, dar, până la încheierea ediției, acesta nu a fost transmis. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6346 secunde