Daily Mail: Româna riscă să ajungă a doua limbă din Marea Britanie

328
Daily Mail: Româna riscă să ajungă a doua limbă din Marea Britanie - ferentari-1361022801.jpg
Presa britanică merge mai departe cu "războiul" declanșat în ultima perioadă împotriva imigranților români. Jurnaliștii de la Daily Mail au făcut o incursiune într-un carier sărac al Bucureștiului, realizând un reportaj care i-a făcut să se întrebe dacă româna va deveni a doua limbă vorbită în Marea Britanie după ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricțiile impuse până acum românilor și bulgarilor pe piața muncii.
Marea Britanie riscă să fie invadată de români și bulgari din ianuarie 2014, când aceștia vor căpăta drepturi depline de lucru în regat, datorită legislației privind libertatea de mișcare, scrie Daily Mail.

Reporterul Guy Adams a tras această concluzie după ce a realizat un reportaj în București, inclusiv în catierul Ferentari. Aici, el a întâlnit mai mulți oameni care așteaptă anul 2014 pentru a ajunge la muncă în Marea Britanie. Deși în reportaj prezintă și oameni fără adăpost care speră să ajungă în Marea Britanie, dar și oameni care au un serviciu, însă consideră că munca lor ar fi mai bine răsplătită în Regatul Unit, materialul este ilustrat doar cu fotografii cu oameni fără casă sau cu handicap, imagini care sugerează că Anglia ar urma să fie invadată de români inapți de muncă și care ar urma să cerșească.

"Uitați-vă în jur. Nu este nimic. Nu sunt locuri de muncă, nu sunt bani", le-au spus oamenii jurnaliștilor englezi. Singura lor speranță este că vor ajunge în Marea Britanie, iar Londra este destinația lor preferată. Odată ajunși acolo, prima oprire pe care o fac este la un centru de distrubuție al publicației "The Big Issue", un ziar publicat și vândut în numele oamenilor străzii, pentru a se înregistra ca vânzător ambulant. Automat, ei primesc, "datorită unei breșe în regulamentul imigrării în Uniunea Europeană", un număr de asigurare socială și dreptul de muncă, notează Daily Mail, adăugând că în 2012 unul din trei vânzători ambulanți din Marea Britanie era român.

Câștigurile ca vânzător ambulant sunt destul de mari, între 40 și 45 de lire pe săptămână, bani pe care mulți nu îi câștigă în România.

Pentru cei mai mulți, vânzarea de ziare este doar începutul; odată stabiliți în Londra, oamenii caută de lucru în alte domenii și cei mai mulți dintre ei fie trimit bani familiilor rămas acasă, fie încearcă să strângă pentru a-i aduce și pe ei în Marea Britanie.

"Nu trebuie să petreci prea mult timp pe străzile desfundate din Ferentari pentru a înțelege de ce atât de mulți oameni sunt disperați să plece", scrie reporterul.

"Această mahala este văzută ca o zonă interzisă pentru bucureștenii obișnuiți, din cauza traficanților de droguri, a prostituatelor și a criminalității. Ziua, femeile prea sărace pentru a-și permite o haină, ie pe stradă în halat pentru a cumpăra conserve și țigări de la magazinele cu gratii menite să asigure siguranța vânzătorului și a măprfii. Noaptea, taximetriștii refuză să intre pe străzile lăturalnice, de teama că ar putea fi jefuiți", scrie reporterul britanic, adăugând că în Ferentari locuiesc 90.000 dintre săracii Uniunii Europene. Cum mulți au plecat de aici spre Marea Britanie, vorba că în Regatul Unit pâinea se câștigă mai ușor a circulat repede; iar disperarea lor este mai mare și decât teama că agențiile prin care încearcă să plece le vor lua o mare parte din bani, odată ce vor începe să lucreze în Londra. "Dar, când nu ai nimic, trebuie să riști", spun oamenii.

Jurnaliștii britanici se tem că, dacă până acum poloneza a fost a doua limbă vorbită în Marea Britanie, româna îi va lua curând locul. Statisticile prezentate de Daily Mail arată că 40.000 de români se mută anual în Marea Britanie , iar un studiu realizat de MigrationWatch UK arată că această cifră va crește la 70.000 în ianuarie 2014, dat fiind că în România salariul mediu este sunt sub 400 de lire pe lună, în timp ce în Marea Britanie acesta atinge 2.208 lire.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1215 secunde