Legea dării în plată a fost aprobată

Datornicii la bănci pot scăpa foarte ușor de credite. "Pui casa în brațele băncii și îți vezi de drum"

982
6
Datornicii la bănci pot scăpa foarte ușor de credite.

Articole de la același autor

Sute de constănțeni ar putea scăpa de povara ratelor la casă renunțând la imobilul ipotecat pentru stingerea datoriei. După numeroase discuții, vociferări din partea bancherilor, dar mai ales multe emoții pentru viitorii beneficiari, parlamentul a votat în cursul zilei de ieri Legea dării în plată.


Aceasta ar putea salva acele familii care au apucat să facă rate mari pentru locuință, după care, din anumite motive, s-au găsit în imposibilitatea de a le mai plăti la zi. Pentru a nu mai prelungi agonia, familiile respective pot renunța la imobil și îl pot preda băncii de la care s-au împrumutat, aceasta fiind obligată să-i stingă astfel datoria. După votul de ieri din parlament, legea va deveni operațională după 15 zile de la promulgarea de către președintele țării. Legea funcționează foarte simplu: Nu mai ai bani de rate, pui casa în brațele băncii și îți vezi de drum!


"Este o mare ușurare pentru noi. Am cumpărat o casă în localitatea Valu lui Traian, care s-a dovedit a fi cu grave nereguli de construcție. La un moment dat, ni s-a micșorat foarte mult venitul și nu mai reușeam să plătim 3.700 lei pe lună, cât era rata. Plăteam mai puțin, dar s-au acumulat penalizări și acum societatea care ne-a finanțat cere de două ori mai mulți bani decât ne-am împrumutat. Practic, dacă suntem executați după legea veche, ni se ia casa și mai rămânem cu o datorie de aproape 40.000 de franci elvețieni. Însă, conform Legii dării în plată, dăm societății casa și noi o luăm de la zero, fără altă datorie. Măcar dacă vom sta cu chirie să nu mai avem și alte sume de plătit", ne-a povestit Marius S., din localitatea Valu lui Traian.


În această situație sunt foarte mulți constănțeni care s-au îndatorat peste puteri și pentru care este o ușurare mai mare să renunțe la locuințele supra-evaluate în perioada de dinainte de criză. În aceeași situație sunt și cei care au contractat credite în franci elvețieni și cărora li s-au triplat ratele după creșterea cursului valutar.


Singurii care nu se încadrează ca beneficiari pentru darea în plată sunt cei care și-au cumpărat imobile prin programul Prima Casă.


Bancherii vociferează


Bancherii au contestat încă din prima clipă Legea dării în plată, obținând până la urmă unele modificări. Astfel, legea se va aplica doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro, atât celor care se află deja în exe-cutare silită, precum și celor la care executarea silită s-a încheiat. 


De asemenea, se va aplica doar în cazul în care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, mo-derniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, in-diferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.


Rămâne de văzut dacă Legea dării în plată, în noua formă, va fi promulgată de președintele Iohannis, care a mai trimis-o o dată Parlamentului, spre reexaminare, în luna decembrie.


Comentează știrea

Sorin
14 aprilie 2016
O nouă atrocitate împotriva cetățenilor

Oricît de benefic s-ar încerca să se prezinte această crimă împotriva romanilor, ea nu este decît o monstruoasă continuare a politicii dusă de 25 de ani de statul satanic, politică de azvîrlire a oamenilor din casele lor în stradă, oferindu-li-se o minunată locație la care se face reclamă de cîțiva ani, anume orașul de sub oraș, adică canalizările. Cît privește praful cu "bancherii vociferează", trebuie făcută o mică corectare, anume "bancherii jubilează" pt. că adevărul e că ei sar într-un picior de fericire că le-a ieșit această crimă împotriva poporului oropsit.

Corect
14 aprilie 2016
Plateste banca

Iata un exemplu concret gasit de Cuget Liber in articolul de mai sus:1-Imprumut bani de la o banca,in franci elvetieni ca asa e misto.2-Cumpar o casa in Valul Traian.Nu verific,nu stiu sa verific constructia,nu ma intereseaza calitatea,nu ma intereseaza cartea constructiei,nu angajez un specialist in constructii.3-Proiectantul nu raspunde,constructorul nu raspunde.4-Casa are GRAVE NEREGULI DE CONSTRUCTIE.5-Mi-e lene sau nu am bani sa cer despagubiri in justitie.6-Judecatorul rasufla usurat ca a scapat de un dosar penal.Procurorul la fel,isi aprinde o tigara ca are mai putin de lucru.7-Colac peste pupaza am ramas si fara slujba.8-Rezultatul:prostia cumparatorului si hotia afaceristilor,dezvoltatorilor este suportata de banca.E Corect.Copilasilor,voi chiar credeti ca bancherii sunt prosti si populisti ca politicienii ?

cetatean
14 aprilie 2016
datornici

daca imprumuti bani de la banca trebuie sa-i dai inapoi in rate, multi inteleg imprumutul ca o obligatie a statului fata de unii care sunt certati cu legea; Nu lua bani de la banca daca nu-i poti da inapoi !! mai bine iei de la cei care traiesc din spargeri carduri bancare.

Carmen
14 aprilie 2016
Urgent! Castiguri chiar din prima luna!

Urgent! Castiguri chiar din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta, pentru colaborare, persoane foarte serioase si interesate sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time) imediat, din prima luna, cu o activitate usoara, in timpul liber sau full-time, la alegere. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Andrei V
14 aprilie 2016
Datorii

Revolutie!? pentru ce se plateste taxa radio-tv daca exista abonament cablu-tv; sa fie taxa de protectie?

Cititor
21 aprilie 2016
Pentru "Corect"

Nu e corect, cel care a imprumutat banii a garantat cu acel imobil. Deci exista cazul sa ajungi in imposibilitate de plata si atunci nu vad alt mod in care banca sa isi recupereze paguba. Desigur, sistemul nu functioneaza atunci cand garantia este supraevaluata. Banca trebuie sa isi faca toate socotelile atunci cand acorda un imprumut, nu doar sa astepte sa incaseze dobanzi si comisioane... Si apoi, ce alternativa ar fi la aceasta lege? Nu cumva ca aceste datorii sa fie platite eventual de stat, din taxele de la cetateni? Ce chilipir ar fi pentru banci: acorzi imprumuturi neperformante, ca te despagubeste bugetul de stat!...

Răspuns la: Plateste banca
Adăugat de : Corect, 14 aprilie 2016
Iata un exemplu concret gasit de Cuget Liber in articolul de mai sus:1-Imprumut bani de la o banca,in franci elvetieni ca asa e misto.2-Cumpar o casa...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5206 secunde