În loc să cânte și să recite poezii,

De 1 iunie, copiii cu autism au strigat după ajutor

899
De 1 iunie, copiii cu autism au strigat după ajutor - 2008b6bfa59e4d81791f9ecbfd9f1a75.jpg

Articole de la același autor

A rosti cuvântul "mamă" sau a spune "mi-e foame" ar trebui să fie etape normale în dezvoltarea oricărui copil. Micuții cu autism deprind însă o practică banală - precum folosirea unei furculițe, statul pe scaun, întoarcerea capului la auzirea propriului nume - după luni întregi de terapie. Iar timpul, atrag atenția specialiștii, le este cel mai mare dușman.
În prezent, în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt înregistrați 200 de copii cu autism. Numărul real depășește, spun spe-cialiștii, 300 de cazuri la nivelul județului. De altfel, Cristina Gemă-naru, psiholog la Centrul Terapeutic "Marea Neagră", ne-a declarat că județul nostru este primul pe țară la incidența cazurilor de autism.
21 de micuți sunt tratați în cadrul Centrului Terapeutic "Marea Neagră", iar ieri, de Ziua Copilului, cinci dintre ei au pus în scenă un mic spectacol. Nu au recitat poezii, nici nu au cântat, ci au arătat ce au învățat la ședințele terapeutice, într-o încercare a părinților și specialiștilor de a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă.

Tratamentul nu se decontează
Singura șansă de recuperare a copiilor cu autism este prin terapie intensivă, cu ajutorul căreia să învețe lucrurile elementare. Ei sunt învățați, prin jocuri, să stea pe scaun, să reacționeze când își aud numele, să urmărească direcția indicată și să comunice cu cei din jur, chiar dacă la un nivel minim. Pentru a da rezultate, ședințele terapeutice ar trebui să fie de două-patru ore pe zi, pe durata a câțiva ani. Costurile nu sunt deloc de neglijat, iar posibilitățile financiare ale părinților sunt reduse. În con-secință, părinții sunt nevoiți să reducă orele de terapie, la una-
trei pe săptămână. Terapia nu este decontată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, deși Colegiul Medicilor poartă tratative de doi ani în acest sens.
Andrei Ciobanu are cinci ani și a fost diagnosticat cu autism sever. Urmează terapia ABA (terapie comportamentală aplicată) de nouă luni la Centrul Terapeutic "Marea Neagră", singura unitate din județul nostru care se adre-sează copiilor cu autism. Progresele au început deja să se vadă, căci nu mai țipă, reacționează la comenzi scurte, dar tot nu reușește să mențină contactul vizual. "A făcut progrese, dar ne descurcăm greu cu banii. Eu nu lucrez, căci trebuie să stau cu el, iar soțul este singurul care aduce un venit în casă. Tratamentul ne costă 800 lei pe lună, pentru câte o oră de terapie pe zi. Ar trebui să facă însă patru ore pe zi", ne-a declarat mama băiețelului, Carmen Lenuța Ciobanu. Într-o situație similară se află numeroase familii constănțene.

Timpul, dușmanul autiștilor
O altă problemă este depistarea târzie a afecțiunii. "Este importantă vârsta la care este diagnosticat autismul. Afecțiunea survine în jurul vârstei de 18 luni, iar terapia trebuie începută cât mai repede, pentru a fi recuperat. Dacă diagnosticarea este făcută după cinci-șase ani, copilul intră în regresie, iar terapia doar ajută la menținerea unui comportament stabil", a afirmat psihologul. Specialistul a mai subliniat că o terapie corectă asigură o recuperare de 80-85% a copilului cu autism. În lipsa tratamentului adecvat, previziunile sunt sumbre: "ajung adulți cu schizofrenie și sunt plasați în centre de instituționalizare", a atras atenția psihologul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4257 secunde