Dezastru în Dobrogea. Lacul sărat Nuntași, secat complet

931

Articole de la același autor

Peste 850 hectare de luciu de apă au dispărut în doar câteva săptămâni. Lacul Nuntași a secat, iar autoritățile locale și județene caută soluții pentru a salva zona.

Lacul sărat Nuntași din Dobrogea ar putea deveni istorie. Din cauza secetei, acesta a secat, lăsând la vedere nămolul alb, plin de săruri. Primăria Istria a trimis, la începutul acestei săptămâni, o notificare către Prefectura județului Constanța privind situația gravă în care se află lacul. La fața locului s-au deplasat atât prefectul George Niculescu, cât și Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, instituția care îngrijește o parte din lacurile din Dobrogea.

"Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim de un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial. Din cauza secetei pedolofice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul este secat în proporție de 95%. Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din țară veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic", a explicat prefectul George Niculescu.

Autoritățile caută soluții pentru a acționa cât mai rapid. Este vizată în primul rând decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. "Condițiile climatice semiaride determină o evaporație mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la aculumarea de săruri, cu calități balneo-climaterice. De aici vine și culoarea albă a solului. Speciaiștii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntași privind calitatea apei și potențialul ecologic pentru Comisia Europeană, pentru a se cunoaște evoluția lui de la an la an. Ea se efectuează trimestrial, ultima fiind în luna aprilie 2020. Acest fenomen extrem a avut ca factor și diferența de nivel dintre lacul Nuntași și lacul Istria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri, care permiteau reglarea și controlarea nivelului dintre ele", a precizat Bogdan Bola.

Se caută soluții, mai există speranță

Potrivit acestuia, fenomenul de secare s-a mai manifestat parțial în anii trecuți, însă este pentru prima dată când lacul a secat complet. Astfel, fauna și flora din zonă au fost afectate în mare parte. Directorul ABADL este totuși optimist și spune că ecosistemul lacului ar putea fi refăcut. "În cazul în care ni se va solicita și după discuțiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient și vom putea acționa pe lac chiar în decursul acestei săptămâni. Eforturile noastre vor fi condiționate, însă, de fenomenele meteo - seceta hidrologică. Sperăm doar ca în perioada toamnă – iarnă, vremea din Dobrogea să fie mai bogată în precipitații", a subliniat Bogdan Bola.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5646 secunde