Directorul RADET, Liviu Popa: „Modernizarea reţelei de termoficare va scădea facturile la întreţinere”

1626
Directorul RADET, Liviu Popa: „Modernizarea reţelei de termoficare va scădea facturile la întreţinere” - radetliviupoparadetconstanta4-1629022909.jpg
În fiecare an, constănţenii care nu mai doresc să beneficieze de serviciile Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) îşi pot depune, la sediul instituţiei, cererile de debranşare. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că unii nu îşi mai permit să achite facturile ori, recurg, pur şi simplu, la soluţii alternative pentru a se încălzi pe perioada sezonului rece.

La acest moment, susţin reprezentanţii regiei, au înregistrat, deja, cereri de debranşare, dar mai puţine ca în anii anteriori. Directorul RADET, Liviu Popa consideră că acest lucru se datorează faptului că proiectul Primăriei de începere a înlocuirii conductelor pe fonduri europene este foarte avansat. „Modernizarea rețelei va duce, pe viitor, la scăderea costurilor și la fiabilitatea sistemului. De asemenea, în paralel, observăm că există două tendințe, iar una este de creștere rapidă, periodic, a prețului de gaze naturale. Pe de altă parte, condițiile de mediu impuse de politicile europene de mediu sunt foarte aspre, și, România, vrea, nu vrea, trebuie să se orienteze către surse alternative de energie. Ca și soluție pentru încălzirea populației este ideal ca CET-urile să fie în cogenerare și într-un ansamblu mixt de combustibil, nu numai gazele. Anul acesta, a apărut Legea 196/2021, care completează Legea 325 a termoficării și această lege pune degetul pe rană. De ce? Aceasta se referă la starea de sănătate a populației, ori este binecunoscut din studiile care există până în prezent că, în locurile în care evacuarea gazelor arse de la centralele de apartament se face la nivel de fațadă, acolo se anvelopează blocurile în gaze arse și au efect nociv asupra stării de sănătate a oamenilor. Ca urmare, lucrurile acestea, care încep să se concretizeze prin politicile de mediu vor genera migrarea dinspre centralele de apartament spre sistemele centralizate, care urmează a fi modernizate”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”.

El a precizat că această modernizare înseamnă înlocuirea actualelor conducte și mai înseamnă că, pe viitor, nu vor mai fi avarii, lucrări de reparații, nu se va mai asfalta după fiecare intervenție și toate acestea însumate, implică scăderea costurilor facturilor oamenilor.

Între timp, dacă intenţionaţi, în continuare, să vă debranşaţi, mai aveţi timp, până la data de 10 septembrie. Populaţia trebuie să ştie că în cazul unei avizări favorabile, solicitantul achită taxa de deconectare sau de debranşare, stinge datoriile faţă de RADET şi apoi primeşte un proces-verbal de constatare a debranşării.

Pentru a se putea debranşa, proprietarii de apartamente au obligaţia de a se prezenta la sediul RADET, cu un dosar care să conţină o cerere, acordul scris al vecinilor de apartament şi cel al asociaţiei de proprietari, dar şi dovada că nu au restanţe la plata serviciilor de termoficare. În cazul în care există debite către RADET, li se va respinge cererea de deconectare, fără să se mai verifice restul documentelor depuse. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6002 secunde