Directorul Spitalului Județean Cătălin Grasa: "Trenul spre București circulă și invers"

1261
Directorul Spitalului Județean Cătălin Grasa:

Articole de la același autor

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) au ajuns la ora bilanțului. Anul acesta, a precizat directorul unității sanitare, dr. Cătălin Grasa, 54.480 de pacienți au fost internați și au beneficiat de tratament. Dintre aceștia, aproape 70% au fost urgențe, restul s-au internat cu bilet de trimitere sau prin transfer interspitalicesc. 


Precizăm că 10,7% din totalul pacienților tratați de medicii constănțeni provin din alte județe. În medie, lunar, au fost externați 4.467 pacienți, dar au existat și perioade când media lunară a fost depășită. Ca și până acum, cele mai aglomerate secții au fost Pediatria, Ginecologia, Cardiologia, Neonatologia și Neurologia. 


Dacă ne referim la afecțiuni, o pondere importantă o reprezintă bolile aparatului circulator ( 6.511 cazuri), urmate de bolile aparatului respirator (5.852) și de tumorile maligne (5.697). Cu această ocazie, managerul a precizat că "trenul spre București circulă și invers". 


"Medicii din cadrul SCJU dispun acum de aparatură de top și efectuează intervenții și investigații care nu se realizează la niciun spital din regiune, și chiar există în evidențe, pacienți din capitală care optează pentru serviciile oferite de cel mai mare spital din Dobrogea.  Astfel, în cursul acestui an, datorită medicilor din cadrul secției clinice Neurologie, pacienții pot beneficia de terapii complexe și gratuite, după ce Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol  Andrei a fost acceptat în mai multe programe naționale", a subliniat directorul. 


Condiții mai bune pentru bebeluși


Apoi, pe parcursul lui 2019 au fost finalizate lucrările de reabilitare a secției de Neonatologie,  lucrări începute în august 2017. Aparatura necesară urmează să fie achiziționată, în scurt timp, de către  Consiliul Județean Constanța. Momentan, a explicat dr. Grasa, activitatea se desfășoară fără sincope în secția veche de terapie intensivă neonatală, iar cel mai mic pacient îngrijit anul acesta s-a născut cu 750 de grame, el având nevoie de patru luni de spitalizare.


Pentru că cei mai mici pacienți, copiii reprezintă o prioritate, anul viitor se are în vedere construirea unui spital nou pentru ei, care să funcționeze în curtea SCJU. În acest sens, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a declarat că unitatea va avea inclusiv săli de operații.


Tot la capitolul realizări, acceleratorul liniar de particule a fost instalat în buncărul Spitalului Clinic Județean de Urgență, și aici, în buncăr, a fost adus computerul tomograf simulator. Toate acestea sunt necesare pentru redeschiderea Radioterapiei, atât de necesară pentru tratamentul bolnavilor de cancer. În prezent, aparatura este instalată, mai durează câteva luni doar până vor fi gata avizele de la CNCAN pentru începerea activității. 


Ca noutate, anul acesta a fost preluată clădirea în care va funcționa Centrul Multifuncțional de la Năvodari, ale cărui lucrări de modernizare sunt realizate tot cu fonduri de la CJC. Prin înființarea și funcționarea acestui centru va crește numărul de unități medicale reabilitate și extinse, și implicit se va îmbunătăți calitatea infrrastructurii serviciilor de asistență medicală din Dobrogea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3118 secunde