Dispar plajele sălbatice de pe litoral. Vor fi introduse în circuitul turistic

1677
6
Dispar plajele sălbatice de pe litoral. Vor fi introduse în circuitul turistic - fotofondplaja1-1453742092.jpg

Articole de la același autor

r Zonele sunt deja preferate de mulți turiști, dar vor avea în continuare statut de arie protejată

Plajele sălbatice de pe litoralul românesc atrag din ce în ce mai mulți turiști, dar și constănțeni. Pe măsură ce crește numărul amatorilor de liniștea și calmul plajelor unde nu se aude decât cântecul valurilor, acestea devin tot mai cunoscute și își pierd din farmec.

Cum Vama Veche și sudul litoralului au fost invadate în ultimii ani, turiștii au început să migreze spre nord, spre plaje mai puțin cunoscute, care, însă nu au destinație turistică, ci sunt considerate zone protejate. Puțini știu însă că aici este interzisă camparea și riscă să fie amendați de reprezentanții Rezervației Biosferei Delta Dunării. Este posibil, însă, ca într-un an, doi, o parte din aceste plaje sălbatice să devină turistice, fără a fi excluse din zona ariilor protejate.

Este vorba despre un proiect al conducerii Rezervației Biosferei Delta Dunării care intenționează să stabilească reguli noi pentru plajele săl-batice, care, în ciuda interdicției, sunt destinația preferată a multor turiști. Vorbim aici despre zone din Midia, Vadu, Corbu, Portița și chiar Sfântu Gheorghe și Sulina. "Aceste zone au triplu statut și nu vor ieși niciodată din sfera ariilor protejate. Ele vor fi în continuare zone protejate, dar, fiind în zona economică, este posibil ca, în funcție de ce ne vor arăta studiile de impact și analizele pe care le vom face să le transformăm în plaje turistice", a declarat, pentru "Cuget Liber", Lucian Eduard Simion, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Potrivit acestuia, oricum zonele respective sunt pline de turiști vara. "Noi știm cu toții că acolo se face plajă, că sunt persoane care preferă acele plaje sălbatice. Noi mergem să dăm amenzi, turiștii se supără, ne pun tot felul de întrebări. Există numeroase lacune în legislație și tocmai de aceea dorim să reglementăm concret situația plajelor respective. Este un statut nelămurit, tocmai de aceea trebuie să găsim formula în care plajele din zona economică să treacă în zona antropologică", a mai spus guvernatorul.

Fără hoteluri sau complexe turistice

În ciuda faptului că regulile pentru aceste plaje se vor mai relaxa, aici nu vor putea fi ridicate construcții sau dezvolta resorturi.

"Aceste suprafețe trebuie controlate foarte bine și vor fi folosite doar pentru plajă. Nu vor fi ridicate complexe turistice sau hoteluri. Noi trebuie să putem să controlăm foarte bine ceea ce se întâmplă acolo, tocmai de aceea trebuie acoperite și rediscutate toate lacunele legislative. Ast-fel, vom face diferența între plajele sălbatice, cu un anumit ecosistem, unde avem floră și faună, dune, și cele antropizate, pe care nu crește nimic de ani de zile. Aceste plaje nu ies din arealul rezervației, ci le vom gestiona altfel, după alte reguli. Trebuie reglementate de la numărul de șezlonguri care pot fi așezate pe plajă până la distanța pe care pot fi așezate, ora până la care pot fi ținute", a completat Lucian Eduard Simion.

Plaje sălbatice cu PUZ-uri

Totuși, plajele sălbatice de la Corbu și Vadu riscă să devină doar o amintire. Aici ar putea apărea, în curând, adevărate stațiuni turistice. "În județul Constanța, există o altă abordare, pentru că sunt numeroase zone unde au fost făcute puneri în posesie. Jumătate din zona de plajă de la Vadu, Corbu, este pusă în posesie, este câștigată în instanță, după procese de 10, 12 ani de zile. Acolo se discută deja de planuri urbanistice zonale, însă condițiile sunt foarte stricte și actualii proprietari nu pot să facă ce vor ei. La Tulcea nu se întâmplă așa ceva!", a mai spus guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Comentează știrea

Ctean
26 ianuarie 2016
Plaje

Ba sinteti cu capu acolo mai sint oaze de liniste si voi vreti sa puneti sezlonguri ,deci nici macar sezlonguri sa nu se accepte pentru ca farmecul este sa stai pe misip in liniste nu sa ma cert cu vreun cocalar care a dat spaga sa ia plaja si el trebuie sa faca bani cu prostiile lui de sezlonguri sau baldachine LASATI PLAJA ASA CUM ESTE .

Dan
26 ianuarie 2016
Castiguri part time

Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

gigi
26 ianuarie 2016
Plaje

Problema sunt turistii, camparea pe plaje prostii, dar poligonul nu este in biosfera, detonarile de bombe expirate nici un fel de problema, astea nu sunt in biosfera,decat nenorocita de plaje, braconierii care pescuiesc cu km de monofilament (si sunt anuntati de asazisii ecologisti Dorel si Dorinel de la Istria), asa zisii vanatori care braconeaza tot si vand carnea de mistret si caprioara peste tot sub conducere fostului pazinic de vanatore Popa care mai este si condamnat cu suspendare ptr braconaj.Astea de ce nu se vad si nu ia nimeni nici o masura

DODO
26 ianuarie 2016
este bine ?

S-au lamurit ca plajele sint insuficiente pentru capacitatile de cazare , dar asta e chiar bine si ca ai nostrii copii nu vor stii cum arata o plaja naturala decit din poze ,ca nu vor simti niciodata farmecul real al marii ? ce parere au si ecologistii ? merita sa distrugem natura pentru bani ( pe care oricum peste ani ii vom returna ca sa reparam raul facut acum )? nu va mai entuziasmati in fata betoanelor !

mioara
26 ianuarie 2016
lucru de acasa

Daca esti perseverent, hotarat si dornic sa-ti schimbi radical viata, vino in echipa noastra si vei avea numai de castigat.Numai noi insine ne putem construi o viata mai buna. Selectam urgent oameni seriosi si foarte interesati sa colaboreze cu noi in timpul liber sau full-time, la alegere, intr-o activitate foarte usoara, un proiect unic in tara si nu numai.NU este necesara niciun fel de experienta. Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe email. Pentru mai multe detalii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la adresa de email: [email protected] Te asteptam cu drag!

adevar
27 februarie 2016
adevar

Turismul lor este infernal

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016
Stire din Economie : Turismul a dat lovitura în 2015
Pagina a fost generata in 1.8797 secunde