Dispare "jungla" de la Plaja Modern. "Aici era WC public!"

3800

Articole de la același autor

După ani de zile în care a fost complet ignorată și lăsată să crească, "jungla" de la Plaja Modern este pe cale să dispară. În locul ei, ne-am putea bucura, în sfârșit, de spații verzi îngrijite, de priveliște asupra mării, de alei asfaltate și scări nesparte, ce duc direct pe nisip.

Faleza din apropierea Plajei Modern se schimbă. Nu va mai fi un teren pârjolit de arșiță, plin de buruieni crescute alandala, o groapă de gunoi la margine de oraș, o "junglă" pe unde îți era și teamă să treci. Autoritățile locale au început curățenia pe zona verde dintre strada Mircea cel Bătrân și plajă. În dreptul scărilor care coboară de la capătul bulevardului Ferdinand, deja au fost degajate toate crengile uscate și bălăriile adunate în ani. S-a făcut lumină…

Ieri, chiar înainte de orele prânzului, lucrătorii de la Spații Verzi dădeau zor să termine măcar porțiunea până spre Esplanada. Au început să adune vegetația uscată de jos, în sus, dinspre plajă spre stradă, și, pe măsură ce tăiau și adunau uscăturile, zona părea că își recapătă din frumusețe.

"Facem curățenie. Tăiem uscăturile, tot ce era crescut neîngrijit. Aici era WC public. Acum va fi spațiu verde", ne-a spus unul dintre lucrătorii de la Spații Verzi.

Oamenii lucrau cu sârg, dar cu atenție să nu distrugă arbuștii de liliac înflorit.

"Nu tăiem copaci, aici totul este crescut sălbatic, în-afară de câțiva arbuști. Liliacul este păstrat și va rămâne aici, va fi îngrijit și toaletat", ne-a mai spus lucrătorul.

Potrivit acestuia, întreaga faleză va fi amenajată, pe toată lungimea plajei.

"Le facem pe rând, noi mergem în stânga, spre Portul Tomis, și o altă echipă se va ocupa de partea din dreapta, spre strada Mihai Eminescu", a adăugat un alt membru al echipei. Ulterior, angajații primăriei vor reface aleile și treptele.

Deși întreaga zonă era pustie, am întâlnit o familie care ieșise să ia o gură de aer proaspăt, cu un copilaș de doar câteva luni.

"Era o adevărată aventură să treci prin vegetația sălbatică. Noi ne-am mutat de doi ani în zona aceasta. Dar mereu ocoleam, atunci când veneam la plajă. Mirosea urât, erau tot felul de persoane dubioase care ieșeau din bălării, nu era deloc plăcut să mergi pe aici. Și era mare păcat, să avem marea aceasta aici și să nu ne putem bucura de ea. Sper ca acum să își ducă treaba la sfârșit și apoi să îngrijească permanent spațiul verde. Altfel, va ajunge din nou ca și înainte", ne-a mărturisit Alina Rusu.

Planuri mari pentru faleze

Falezele de la Portul Tomis și Plaja Modern s-au întors la constănțeni după ce fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv pentru că le-a retrocedat ilegal. Tot el a fost cel care a propus apoi ridicarea pe spațiile verzi respective de blocuri turn cu zeci de etaje, justificându-și acțiunea modificării Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei cu presiuni din partea investitorilor. Ulterior, autoritățile locale au reușit să refacă doar porțiunea de faleză și treptele din dreptul Pieței Ovidiu, în cadrul proiectului de reabilitare a zonei istorice. De asemenea, intenționau ca, în zona scărilor de la Soleta, să fie construit un funicular, care va putea transporta pe plajă atât cărucioare pentru copii, cât și persoane cu dizabilități.

Proiectul era cuprins tot într-un program cu bani europeni, dar, deocamdată, a rămas la stadiul de plan. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2624 secunde