Disperare mare! Spitalul Orăşenesc Hârşova începe să trateze pacienţi cu Covid-19

620
Disperare mare! Spitalul Orăşenesc Hârşova începe să trateze pacienţi cu Covid-19 - fondspitalulharsova3-1634842714.jpg

Articole de la același autor

Spitalul Orăşenesc Hârşova va putea prelua, în scurt timp, bolnavi cu Sars- Cov-2. Decizia a fost luată, luând în calcul numărul tot mai ridicat de bolnavi cu Covid-19 şi capacitatea tot mai scăzută de a face faţă valului 4 al pandemiei, a celorlalte unităţi sanitare. Efectiv, toate spitalele constănţene sunt sufocate de pacienţi, toate secţiile sunt ocupate la refuz, iar cadrelor medicale le este tot mai greu să îi trateze.

Până de curând, nimeni nu se gândea că statisticile vor exploda, că bolnavii infectaţi cu acest virus păcătos ne va ucide părinţii, bunicii, cunoscuţii. Toată lumea credea că încet-încet ne vom apropia de normalitate. Din păcate, lucrurile nu stau deloc aşa. Ba dimpotrivă, datele epidemiologice din întreaga ţară sunt extrem de îngrijorătoare. La rândul lor, specialiştii sunt de părere că escaladarea numărului de cazuri este cauzată şi de noua tulpină a virusului, care stârneşte îngrijorări în rândul întregii bresle medicale de peste tot.

Pe plan local, de ceva vreme, judeţul Constanţa înregistrează, zilnic, cel puţin 400 de cazuri de Covid, 500, 600 şi chiar am avut o zi în care s-a depăşit pragul de 800. În aceste condiţii, unităţile sanitare din judeţul nostru internează şi tratează pe bandă rulantă. Deci este clar că, din punct de vedere medical, suntem încă departe de finalul pandemiei de coronavirus.

Dacă până acum, Spitalul Orăşenesc Hârşova a tratat numai bolnavii non-Covid, se pare că peste câteva zile, va începe să-i îngrijească şi pe cei cu Sars- Cov- 2. De curând, conducerea spitalului preciza că unitatea nu a fost desemnată spital suport şi nu poate interna pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 pe compartimentele spitalului. Desigur, pacienţii sunt triaţi mereu şi testaţi înainte de a fi internaţi, iar dacă sunt depistaţi pozitivi prin test rapid antigenic se trimit, în funcţie de forma clinică manifestată, către spitalele suport Covid din judeţul Constanţa sau la domiciliu, în izolare şi monitorizare. Pe scurt, activitatea spitalului este orientată către asigurarea asistenţei medicale de specialitate, conform compartimentelor existente a urgenţelor medico-chirurgicale şi consultaţiile efectuate în ambulatoriu.

Între timp, însă, situaţia s-a schimbat, locurile libere din spitale se tot împuţinează şi era nevoie de spaţii noi în care să poată fi cazaţi bolnavii, mai ales că de mai bine de două săptămâni Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa a fost scos din uz şi alte variante nu prea există. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, la Hârşova vor funcţiona minim 20 de paturi pentru aceşti pacienţi. Când vor putea fi primiți aceştia în unitatea sanitară? Răspunsul ne-a fost oferit de managerul unităţii, Andrei Bogdan Zidaru.

„Vom putea primi pacienţi infectaţi în momentul în care vom avea un stocator sau un generator de oxigen, pentru că deocamdată nu le deţinem. Până acum, la noi nu a fost nevoie de aşa ceva. Desigur, noi avem instalaţia făcută, dar nu avem sursa de oxigen. După ce vom fi dotaţi cu partea de oxigen, vom avea capacitatea de a trata şi persoane cu forme severe de boală”, ne-a declarat managerul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3957 secunde