Condițiile în care vor fi angajați soldații și gradații profesioniști ca pompieri

20283

Articole de la același autor

Ordinul de ministru în baza căruia vor fi angajați soldați și gradați profesioniști în structurile de pompieri a fost publicat, fiind lansat spre dezbatere publică. Potrivit viitorului act normativ, soldații și gradații profesioniști vor încheia, după perioada de formare, contracte pe o durată de patru ani.

Precum în celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, și inspectoratele județene pentru situații de urgență suferă din cauza deficitului de personal. Este o situație care trenează de prea mulți ani, iar deja lipsa de oameni a ajuns la cote alarmante, fiind situații când șoferii se împart pe mai multe autospeciale, salvatorii de pe ambulanțe fac de serviciu și pe autospecialele de stingere, numărul membrilor din echipaje este redus, etc. Printre soluțiile anunțate de autorități, în luna august 2021, se numără și angajarea de soldați și gradați profesioniști. În trecut, „forța de muncă” era asigurată prin militarii care efectuau serviciul militar obligatoriu la pompieri. Planul autorităților este ca acești SGP-iști să le ia locul.

„Anual, vor fi încadrate 1.479 de posturi de soldați și gradați profesioniști. Posturile solicitate vor fi repartizate pe baza analizei necesității IGSU și a structurilor subordonate, pentru înființarea unei Școli de Aplicație și a unor noi subunități de intervenție/puncte de lucru, precum și pentru constituirea de echipaje de intervenție în cadrul structurilor de intervenție”, au arătat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, în luna august.

De curând, a fost realizat un prim pas. Ordinul ministrului Afacerilor Interne pentru modificarea și completarea ordinului ministrului internelor și reformei administrative 321/2007 pentru aplicarea, în unitățile MAI a unor dispoziții din Legea 384/2006, privind statutul soldaților și gradaților profesioniști a fost publicat în transparență decizională, spre dezbatere publică.

Potrivit proiectului legislativ, corpul SGP-iștilor din rândul pompierilor va fi alcătuit din militari cu grade de soldat, fruntaș, caporal clasa III-a, caporal clasa a II-a, caporal clasa I. Cei interesați de aceste posturi trebuie să fie absolveți ai învățământului general obligatoriu, să fie apți fizic și medical, să nu aibă antecedente penale, să nu facă parte din organizații sau culte religioase incompatibile cu regulile profesiei militare, să nu facă parte din partide politice.

Contracte de muncă de 4 ani

După recrutare și susținerea concursurilor, SGP-iști vor urma un modul de instruire individuală de patru săptămâni. Ulterior, modulul de perfecționare, a instruirii de specialitate, este de cel puțin opt săptămâni, în vreme ce cursul de bază pentru formarea deprinderilor de comandă este între două și nouă săptămâni, în funcție de specificul funcției. „La finalizarea programului de formare, soldații și gradații profesioniști încheie un prim contract cu unitățile militare de recrutare, pe o durată de 4 ani. La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul aceleiași unități militare sau la altă unitate militară, vor încheia noi contracte, pe o durată de patru ani”, se stipulează în actul normativ. Abia după trecerea a cel puin 15 ani de vechime în structurile M.A.I., soldații și gradații profesioniști vor putea încheia contracte pe perioade nedeterminate, până la limita maximă de vârstă, până la care pot fi menținuți în activitate – prevederea este similară în cazul SGP-iștilor din Armată.

Actul normativ, supus în prezent atenției opiniei publice, va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5048 secunde