Concurs Dispozitive acustice pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră

550
Dispozitive acustice pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră - oceanicclub-1311087991.jpg

Articole de la același autor

Pescarii ar putea monta dis-pozitive acustice pe plasele utilizate. Propunerea a venit din partea organizației nonguvernamentale Mare Nostrum, care a organizat, săptămâna trecută, o masă rotundă pe tema salvării delfinilor din Marea Neagră.

Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a primăriei din Sulina și a avut ca scop informarea pescarilor cu privire la utilizarea unor metode alternative de pescuit, în vederea conservării biodiversității marine. Pescarilor li s-a explicat faptul că folosirea acestor dispozitive ar reduce semnificativ numărul delfinilor capturați accidental, reducând în același timp și numărul plaselor rupte de aceste mami-fere în încercarea de a se elibera.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", ai Agenției Națio-nale de Pescuit și Acvacultură, precum și reprezentanți ai pescăriilor din zonă.

"Scopul acestei întâlniri a fost de a informa comunitățile de pescari cu privire la existența unor modalități de pescuit prin intermediul cărora pot proteja populațiile de delfini din Marea Neagră. Au fost destul de receptivi, mai ales că este și în beneficiul acestora să evite capturarea accidentală a delfinilor, având în vedere că aceștia le rup de cele mai multe ori plasele, în încercarea de a se elibera. Succesul a fost cu atât mai mare cu cât am reușit să îi determinăm să amplaseze pe plasele lor 10 din cele 50 de dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor. În perioada următoare, alte patru pescării vor beneficia de aceste dispozitive, momentul exact al amplasării acestora fiind determinat de condițiile meteorologice. Sperăm totuși ca și ceilalți pescari să fie receptivi și să conștientizeze beneficiile reciproce care rezultă din utilizarea acestor metode de pescuit", a declarat Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.


Alți nouă delfini morți pe plajele litoralului
Nouă cadavre de delfini au fost identificate și recuperate de pe plajele litoralului românesc, în ultimele zile. Acestea au fost ridicate de echipa "Delfinii în criză! - Dolphins in distress!". Este vorba despre șase femele, doi masculi marsuini și un mascul de delfin comun. Potrivit specialiș-tilor, moartea acestora a survenit ca urmare a înecului, după prinderea lor în plase de pescuit.
De la începutul anului și până în prezent, echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic - Club a înregistrat 88 cazuri de delfini eșuați morți pe plajele litoralului românesc.
De asemenea, în data de 16 iulie, a fost organizată o amplă acțiune de monitorizare și înregis-trare a populațiilor de delfini din zona costieră românească, ocazie cu care echipa Oceanic - Club a identificat, în zona Constanței, două grupuri de afalini (Tursiops truncates), alcătuite din cinci, respectiv opt exemplare și un grup de marsuini (Phocoena phocoena), format din șase exemplare. 
Tot în cadrul acestei acțiuni, oa-menii de știință, împreună cu un echipaj al Poliției de Frontieră, au procedat la recuperarea a aproxi-mativ 300 metri de plasă monofilament, abandonată, aflată în larg, în dreptul hotelului Savoy din Mamaia. 


 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Iunie 2011
Stire din Social : Încă opt delfini găsiți morți
Pagina a fost generata in 0.3774 secunde