Două camere muzeu, în subsolul Cazinoului. Alte mărturii ale deținuților, ascunse în cele patru turnuri

1016

Articole de la același autor

Cazinoul fascinează chiar și cu schelele de jur împrejur. Iar în interior, istoria-i zbuciumată stă scrisă pe fiecare zid, se reflectă în fiecare fereastră. Frumusețile și secretele sale ne vor fi dezvăluite și le vom putea admira pe îndelete.

Lucrările de reabilitare a Cazinoului continuă, pe faleza Constanței. Se intervine atât la exterior, cât și la interior, iar autoritățile vor să pună în valoare fiecare colțișor al clădirii monument. Astfel, la subsol vor exista două camere tip muzeu, în care vor fi expuse cărți poștale, fotografii și obiecte din istoria clădirii edificiu.

Echipe de muncitori lucrează acum la recompartimentarea subsolului, prin demolarea pereților neportanți pentru a face loc noii configurații, conform autorizației de construire emisă de Primăria municipiului Constanța. Experții în monumente istorice clasa A au luat probe din zidurile de piatră, planșeele cu bolți de cărămidă, dar și din grinzile metalice nituite realizate de Anghel Saligny, iar în urma analizelor, s-a constatat că acestea s-au păstrat foarte bine, așa că multe dintre elementele originale vor fi păstrate. Se lucrează, de asemenea, și la decopertarea fațadei Cazinoului pentru verificarea nivelului de degradare.

"În această etapă, se lucrează la demolarea zidurilor neportante pentru a face loc noii configurații, se demolează scara dinspre nord-est, cea care acoperea o bună parte din ornamentele Cazinoului, pe fațadă muncitorii decopertează tencuiala care fi dată jos până la cărămidă. Fiecare zonă în parte va fi studiată, se va analiza nivelul de degradare, după care vor veni alte echipe de restauratori", explică arhitectul Radu Cornescu.

Potrivit acestuia, grinzile metalice nituite construite de Anghel Saligny, descoperite la subsolul clădirii, s-au menținut foarte bine, așa că vor fi lăsate aparent, la fel și zidurile de piatră și planșeele cu bolți de cărămidă.

"Acestea vor fi însă tratate și reconsolidate acolo unde va fi cazul. Echipe de experți în finisaje, tâmplărie, ornamente, experți în rezistență, dar și specialiști în instalații au făcut sondaje și verificări pentru a putea da cele mai bune soluții pentru reabilitarea acestui edificiu. În subsolul Cazinoului vor fi mai multe funcțiuni, vor exista și două camere cu funcții muzeale în care vor fi expuse obiecte, cărți poștale sau fotografii cu istoria acestei clădiri", mai precizează specialistul.

Descoperiri prețioase

Odată cu înaintarea lucrărilor, este posibil să apară și alte mărturii zidite între pereții clădirii de deținuții care au lucrat la reabilitarea Cazinoului în anii 1950.

"Noi toți sperăm și așteptăm să mai găsim printre pereții Cazinoului, urme ale trecutului, așa cum am găsit acel petec de sac cu înscrisuri ale deținuților politic. Avem mărturii ale deținuților care au lucrat aici în anii 1950, care au trăit după anii 1990, dar și ale moștenitorilor lor, care au indicat câteva locuri, de exemplu în cele patru turnuri ale Cazinoului unde ar mai fi ascunse în niște sticle, borcane, pe bucăți de sac sau pe spatele unor schițe, poezii și gânduri ale deținuților care au lucrat aici", dezvăluie arhitectul Radu Cornescu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0263 secunde