Drama bătrânilor constănțeni. Coadă la azil!

1111
1
Drama bătrânilor constănțeni. Coadă la azil! - dramabatranilor-1441906960.jpg

Articole de la același autor

Sute de bătrâni, singuri pe lume sau părăsiți de familii, vizează un loc în Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța. Pe lângă cei 250 de bătrâni care sunt îngrijiți în prezent în cămin, alți 300 așteaptă să se elibereze un loc.

Nu au pe nimeni care să le fie aproape, să le facă menajul, să îi îngrijească sau să le dea o farfurie cu mâncare. Așteaptă singura șansă la o bătrânețe cât de cât liniștită: un loc în căminul de bătrâni, unica unitate de îngrijire din Constanța care este subvenționată de stat.

În prezent, căminul adăpostește 250 de vârstnici. Ei plătesc câte 400 de lei pe lună, iar alocația de hrană este de 13 lei pe zi. Pe lângă hrană, aceștia sunt îngrijiți și primesc tratamentele de care au atâta nevoie.

Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, pentru a crește numărul de locuri disponibile în căminul de stat, instituția a construit, prin fonduri europene, o anexă a căminului. Proiectul constă în reabilitarea unei vechi creșe situate pe Aleea Topolog și extinderea ei cu un corp nou, cu parter și două etaje.

De asemenea, sunt prevăzute și spații de depozitare, administrative, cabinete medicale și un spațiu de socializare pentru persoanele cazate în cămin. Totodată, curtea interioară va fi amenajată pentru a putea fi folosită ca spațiu de relaxare pentru pensionarii cazați în cămin, în special pentru cei imobilizați. Se vor reface atât spațiile interioare, cât și cele exterioare ale clădirilor, se vor reabilita instalațiile electrice, termice, de gaze, alimentarea cu apă și canalizare și se vor monta panouri solare, pentru a reduce consumul de energie. Costul lucrărilor se ridică la 6.292.537 lei.

Căminele de "lux", mai mult goale

La polul opus, căminele particulare din Constanța oferă condiții excelente de cazare și îngrijire medicală, dar sunt doar pe jumătate pline. Managerii acestor unități de îngrijire recunosc că mulți le ocolesc din cauza faptului că nu își permit să plătească taxele de cazare.

"Din totalul de 100 de locuri, avem doar 50 ocupate. Sunt foarte multe cereri, însă mulți renunță atunci când află care sunt costurile sau că nu ne putem ocupa de anumite patologii, aici având și servicii de îngrijire medicală", a precizat managerul Centrului de bătrâni "Speranța".

Costurile aferente serviciilor oferite sunt stabilite în funcție de nevoia și nivelul de servicii necesare sau solicitate, costurile finale urmând a se stabili după o evaluare medicală a rezidentului și pot fi negociate în funcție de condițiile de plată sau varianta de cazare aleasă (singur în cameră, doi în cameră etc.).

Prețurile variază între 2.200 și 2.600 de lei pe lună. În funcție de starea de sănătate a rezidentului, în cazul în care are nevoie de o îngrijire specială, se vor percepe costuri suplimentare. Rezervările se fac anticipat, iar costurile sunt diferite pentru rezidenții permanenți și față de cei care stau pentru o perioadă limitată.

v v v

Un alt cămin care va fi dat în folosință în această toamnă este construit în comuna Crucea. Investiția a fost realizată de Primăria Crucea cu fonduri europene nerambursabile și va fi administrat de un ONG care va primi subvenții de la stat pentru îngrijirea bătrânilor.

"ONG-ul partener a primit acreditarea, astfel că se va putea ocupa și de angajarea personalului specializat. Sperăm ca, în această toamnă, să îl deschidem și să îi ajutăm pe bătrânii care nu au niciun sprijin să aibă o bătrânețe mai liniștită", a declarat Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea. 

Comentează știrea

Mimi
11 septembrie 2015
Comparatii

Fac pariu ca pe caini se cheltuiesc mult mai multi bani decat pentru batrani.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.46 secunde