Iarna a lovit nemilos Constanța

Drumuri închise, localități fără apă și curent, cursuri școlare suspendate!

1616
2

Articole de la același autor

Primul episod de iarnă a lovit Constanța și Dobrogea în week-end-ul trecut. Sâmbătă, vremea a devenit din ce în ce mai urâtă, vântul s-a intensificat văzând cu ochii și precipitațiile au cuprins toată zona.

Rând pe rând, au început să cedeze rețelele de alimentare cu energie electrică, rețelele de apă, iar drumurile au fost troienite, astfel încât zeci de localități au rămas, duminică, fără curent și apă, complet izolate.

Spre dezamăgirea copiilor, ninsorile au fost destul de slabe. Pe măsură ce urgia ajungea în zonă, temperaturile scădeau și, rapid, a fost semnalat polei, mai ales în zonele unde a plouat intens, inclusiv în municipiul Constanța.

Cele mai grave probleme au fost în nordul și vestul județului, unde, din cauza viscolului și a căderilor masive de zăpadă, au fost afectate rețelele electrice, iar aproape 40 de localități din județ au rămas ore bune în beznă. De asemenea, din cauza avariilor la liniile de tensiune, nu au putut funcționa nici pompele de apă și consumatorii au rămas fără apă la robinete.

Au fost afectate localitățile Hârșova, Ciobanu, Gârliciu, Băneasa, Potârnichea, Canlia, Cerchezu, Almalău, Ostrov, Bugeac, Lipnița, Coșlugea, Mircea Vodă, Zenovia, Azizia, Saligny, Castelu, Nisipari, Nazarcea, Mihail Kogălniceanu, Miorița, Murfatlar, Poarta Albă, Topalu, Tichilești, Horia, Saraiu, Dulgheru, Stejaru, Cogealac, Nuntași, Tariverde, Fântânele, Sinoe, Istria și Mihai Viteazu. De asemenea, localitățile Istria, Nuntași, Mereni, Cobadin, Viișoara, Adamclisi, Ostrov, Pecineaga, Moșneni, Mihail Kogălniceanu, Valu lui Traian, Lipnița nu au avut apă curentă ore în șir.

v v v

La Constanța, din cauza vântului puternic, au fost înregistrate nume-roase deranjamente individuale și colective ale rețelei electrice și, la un moment dat, chiar au fost căderi de tensiune ge-nerale, care au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a stației de pompare și tratare Palas, mai bine de jumătate din municipiu având apă la presiuni reduse sau chiar deloc.

Reprezentanții Enel au anunțat periodic unde lucrează echipele de inter-venție.

"Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conduc-toarelor ca urmare a vântului extrem de puternic, iar conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate. În pofida condițiilor meteo severe, cu rafale de vânt de peste 80 de kilometri pe oră și a condițiilor de circulație rutieră dificile, a drumurilor blocate și a lipsei vizibilității în teren (câmp) sub 50 metri, echipele Enel Distribuție Dobrogea și ale contractorilor lucrează neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Colaborăm cu autoritățile locale, cu care păstrăm un contact permanent și care sprijină intervenția echipelor Enel", au transmis reprezentanții Enel.

v v v

În rest, Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu a înregistrat probleme grave. Spre după-amiază, Compania Națională de Drumuri a închis, pe rând, drumuri unde vizibilitatea era sub 25 de metri, menținând permanent recomandarea pentru șoferi de a evita deplasările înafara localităților.

v v v

Pentru că nu au putut să iasă la sănuiș, constănțenii mai cu curaj s-au dus pe faleza de la Cazino să admire spectacolul mării. Valurile înalte s-au lovit toată ziua de parapeții falezei, spre deliciul celor care nu s-au lăsat "impresionați" de vântul puternic și gerul de afară.

v v v

În cursul serii, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a decis să suspende cursurile de astăzi în unitățile de învățământ din județ, cu excepția celor din Constanța, Medgidia și Mangalia. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

marian
18 ianuarie 2016
Perdele forestiere !

An de an ne lovim de aceleasi probleme, inszapezirea drumurilor ! Autoritatile nu vor sa ia in considerare perdelele forestiere plantate pe marginea drumurlor ! Pornind de la simplele garduri vii, pana la perdelele forestiere formate din pomi, amplasate de o parte si de alta a drumurilor ! Perdelele forestiere ar opri depunerea zapezii pe drumurile publice, ar opri formarea sulurilor de zapada, ar curata aerul de poluarea excesiva produsa de autovehicule, ar sustine solul si ar atrage, vara, umiditatea in sol, benefica, mai ales pentru culturile agricole ! A inceput ceva Consiliul Judetean Constanta, dar mai sunt multe de facut !

Pagina a fost generata in 2.7991 secunde