Dunărea bate la ușa locuitorilor de pe malurile sale

3508
Dunărea bate la ușa locuitorilor de pe malurile sale - 934551790836223ddfbc02def67fa02f.jpg

Articole de la același autor

Dunărea a înghițit mii de hectare de uscat de pe teritoriul județului Constanța. Apele umflate ale fluviului au acoperit gospodării întregi, au înecat culturile oamenilor și au ajuns până la praguri, gata-gata să le intre în case.

Conform datelor transmise de Administrația Bazinală Dobrogea Litoral (ABADL), Dunărea depășește, în acest moment, cotele istorice din anul 2006 în trei secțiuni: Brăila cu 20 de cm, Galați cu 13 cm și Fetești cu 22 de cm. La Topalu, în județul Constanța, Dunărea nu a ajuns încă la nivelul din 2006, dar nu este exclus ca, în zilele următoare, chiar să îl depășească. Cu toate acestea, fluviul a crescut peste cotele de pericol la Cernavodă, cu 38 de cm, și la Hârșova, cu 59 de cm.
Apele Dunării au ieșit de mult din albia lor. Au înaintat încet, dar sigur, către culturile oamenilor și acum au pătruns și în gospodării. Autoritățile locale, împreună cu echipele ABADL, acționează de mai bine de o săptămână în mai multe puncte din zonele inundate sau în pericol de inundare de pe malurile Dunării. La Hârșova 14 curți și grădini au fost deja afectate și s-au făcut diguri de saci de nisip pentru a se proteja casele. De asemenea, din cauza infiltrațiilor, sala de sport și o unitate de învățământ sunt și ele amenințate. La digul Ciobanu-Gârliciu, s-a intervenit pentru diminuarea fenomenului de infiltrații, iar la Rasova, s-a acționat pentru supraînălțarea digului. În Cernavodă se intervine, în permanență, cu motopompe, în zona canalului dalat de pe strada Dacia, în zona pieței Faleză și pe strada Dumbrava. Pe strada Canalului din Cernavodă, unde locuiesc opt familii, s-a împrejmuit cu saci de pământ și nisip un spațiu, pentru a fi colectată apa din infiltrații, care ulterior va fi pompată cu vidanja.

12 persoane evacuate la Topalu
Se pare însă că cea mai gravă situație este în localitatea Topalu, unde 16 gospodării se află acum sub ape, iar trei familii au fost evacuate în cursul după-amiezii de ieri. "Am fost de dimineață (n.r. - luni, 5 iulie) la Cernavodă, unde am avut o ședință de co-mandament cu prefectul Claudiu Palaz și toți primarii din zonă. Ne organizăm în continuare cu echipe, cu oameni, cu tot ce trebuie astfel încât să limităm pagubele. Aici este o zonă care se inundă mereu când se umflă apele. La trei case apa a ajuns deja la temelie, de aceea am decis să-i mutăm pe oameni. Este vorba despre 12 persoane. Unele vor merge la rude, la vecini, dar noi suntem pregătiți să îi găzduim și în școală sau la Căminul Cultural", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat. Potrivit acestuia, apa nu a ajuns încă la nivelul istoric din anul 2006. "De 10 zile acționăm în continuu, dar digul ne-a depășit. Ce să facem? Intenționăm să facem un proiect amplu, cu bani de la Uniunea Europeană sau de la Guvern, prin care să realizăm doi kilometri de dig betonat, cu stăvilar de preluare a apelor pluviale. Altfel nu se va rezolva niciodată problema", a mai precizat primarul.
"Am avut patru mii de metri de grădină, acum am apa un metru în curte. Vinetele erau aproape coapte, trebuia să le culegem săptămâna asta. Acum putrezesc toate", ne-a spus, printre lacrimi Eleonora Amza, unul dintre evacuați. În aceeași situație disperată este și Florica Neacșu, care se mută cu întreaga familie, la bunica sa. În curtea femeii, luciul apei era străpuns numai de vârfurile aracilor de la roșii. "Aveam aici tot ce ne trebuia. Acum am ajuns ca și cei care stau la bloc. O să mergem să ne cumpărăm o roșie, un ardei…", s-a arătat îngrijorată localnica.

Drum închis de Dunăre
De asemenea, începând de ieri, Consiliul Județean a decis închiderea circulației autovehiculelor pe drumul județean DJ 223, între Hanul Morilor și Cernavodă, unde Dunărea a ajuns la același nivel cu cel al șoselei. Accesul către localitățile Topalu, Capidava, Dunărea, Seimeni și Seimenii Mari se va face pe drumurile comunale care leagă aceste localități de Stupina, Crucea, Băltăgești și Siliștea. În cursul zilei de ieri, echipe ale Regiei Autonome de Drumuri Județene au îndiguit porțiuni de drum cu saci de nisip. Însă, potrivit ABADL, presiunea apei asupra digurilor se va menține o lungă perioadă de timp, putând apărea evenimente neprevăzute. Administrația Națională Apele Române reia recomandările către populație să se conformeze întrutotul indicațiilor reprezentanților ISU, Jandarmeriei și Armatei, întrucât viața oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9338 secunde