E oficial: tăticii împart cu mămicile concediul de creștere a copilului

626
E oficial: tăticii împart cu mămicile concediul de creștere a copilului - tatacopii-1330636178.jpg
1 martie le-a adus bărbaților viitori tătici șansa de a sta acasă cel puțin o lună cu bebelușul lor. Începând de ieri, a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 124/2011, potrivit căreia pentru copiii care se nasc după 1 martie, un părinte își va putea lua cea mai mare parte a concediului, iar celălalt părinte își va putea lua cel puțin o lună de concediu, pentru a sta acasă cu bebelușul. Totuși, dacă celălalt părinte preferă să nu acceseze acea perioadă minimă de concediu, respectiva perioadă se pierde.
Noua lege nu le oferă însă părinților posibilitatea de a sta împreună acasă în perioada respectivă, ci alternativ. Astfel, după 11 luni de concediu maternal, mama este nevoită să înceapă serviciul, iar tatăl, pentru ca să nu-și lase singur copilul acasă, va trebui să intre el în concediu. Practic, statul nu le face un mare favor părinților, ci doar scurtează stagiul concediului de creștere a copilului cu o lună, în cazul în care tatăl nu poate sau nu vrea să-și ia concediu.
Iată ce spune legea: "Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și celor aflate în situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează: cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept și, în situația în care persoana prevăzuta la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3592 secunde